Рудопия

Първият и най-популярен хем крос-кънтри, хем многодневен маршрут пресича Родопите по дължина. Комбинацията от черни пътища с малки асфалтови пътища без трафик прави пътуването приятно, диво и те потапя в природата на планината. Както самите Байкариици казват – Гмуркаш се във Велинград, изплуваш в Мезек. Целият маршрут е маркиран с червени триъгълници с бял кант. Въпреки, че е многодневен, маршрута не е подходящ за натоварени велосипеди, поради някои стръмни и технически участъци по черни пътища и пътеки.Описание


Маршрута е с обща дължина 345 км, които могат да се разделят на 6 до 9 отсечки в зависимост от изминатите за деня километри и избраните за нощувка места. Тук ще го го разделим на 7 дни с крайна точка гр. Маджарово.

1. Велинград – яз. Голям Беглик  (35 км.)

От Велинград се тръгва на юг по Чепинска река, като малко след напускането на града се завива на ляво към пещерата Лепеница. Изкачването продължава до седловината Чемериков чаир, след което се спуска към яз. Беглика и местноста Чатъма (база Байкария).

2. яз. Голям Беглик – яз. Широка поляна – с. Змеица – с. Буйново (55 км.)

Маршрута продължава към язовирите Тошков чарк и Широка поляна. И двата язовира се заобикалят от изток-югоизток. След тях следва спускане към с.Змеица, където се пресича пътя Доспат – Девин с последващо изкачване към граничната бразда и с кратко спускане се пристига в с.Буйново.

3. с. Буйново – с. Триград – с. Мугла (41 км.)

Продължава се нагоре по Буйновска река досами границата след което през с. Водни пад се стига до с. Триград. Подминава се селото, хижата и пещерата Дяволското гърло и се достига водослива на Чаирска река. По нея се изкачваме до местността Чаирски езера от където продължаваме на северозапад и след още едно изкачване и спускане достигаме до с. Мугла.

4. с. Мугла – Пампорово – Рожен – с. Момчиловци (Хайдушки поляни) (45-52 км.)

От с. Мугла се тръгва посока с. Гела след което в източна посока се стига до шосето Стойките – Смолян. Пресича се пътя и се продължава по горски път към Пампорово и хижа Студенец, а след това към седловината Рожен. От тук може да се спуснем към с. Момчиловци или да се продължи към м. Хайдушки поляни и/или някой от хижите в района Преспа, Хайдушки поляни, Момчил юнак.

5. с. Момчиловци (Хайдушки поляни) – х. Свобода – с. Безводно (42-50 км.)

Кара се по билото на Преспански дял през споменатите хижи. Продължава се на изток през селата Планинско, Тухла и се слиза в с. Безводно. При преминаването на този участък, вниманието към маркировката и пътя трябва да е повишена.

6. с. Безводно – гр. Кърджали – Перперикон (64 км)

От тук се кара по асфалт. Продължава се по пътя покрай р. Боровица през с. Ненково и пещерата Утробата. Минава се и покрай интересните скали над с. Дъждовница. Пресича се гр. Кърджали и се продължава към с. Зимзелен и природната забележителност Вкаменената свадба. Още няколко села и се достига археологическият комплекс Перперикон.

7. Перперикон – яз. Студен кладенец -гр. Маджарово (57 км.)

От Перперикон през селата Калоянци, Долище и Конево се достига стената на язовир Студен кладенец. Продължава се през селата Рабово и Пчелари се достига природната и културна забележителност Кованкая (Пчелен камък). Преминава се по железният мост срещу Кованкая и през селата Странджево и Бряговец (до тях асфалт, след това черен път) се стига гр. Маджарово.

От гр. Маджарово маршрута може да бъде продължен към Свиленград през с. Ефрем, Глухите камъни, вр. Шейновец и с. Мезек (45 км.) или през селата Бориславци, Малки Воден и Ламбух (56 км.) до Ивайловград

*Поради липсата на места за нощувка в с. Безводно и около Археологически обект Перперикон, при организирано каране на сдружение Байкария маршрута се променя или на тези места се спи на палатки.

Забележителности


Културни забележителности

Исторически музей, гр. Велинград
Регионален исторически музей, гр. Кърджали
Археологическият комплекс Перперикон

Кованкая
Глухите камъни

Природни забележителности

извор Клептуза
пещера Лепеница
язовир Голям Беглик
язовир Широка поляна
пещера Дяволско гърло
пещера Харамийска
Триградско ждрело
ЗМ Чаирски езера
връх Перелик,
Смолянски езера
местност Рожен
връх Момчил юнак
Пещера Утробата, с. Ненково
Скали, с. Дъждовница
Вкаменената свадба, с. Зимзелен
ПЗ Кованкая
Маджаровски пролом

Атракциони

Велоизлети, център Чатъма
Каяк по яз. Голям Беглик, център Чатъма,
Виа Ферата и пещера Харамийската, с. Триград
Център за наблюдение на птиците, гр. Маджарово
Въжена градина, гр. Маджарово
Каяк по яз. Ивайловград, гр. Маджарово

НастаняванеПрепоръчваме

chatama baikaria

Горски център Чатъма

Яз. Голям Беглик – център Байкария
Координати

Посетителите на горския център могат да се настанят на закрито в някоя от реновираните постройки или да опънат палатка на поляните в непосредствена близост. На разположение са течаща вода, компостни тоалетни, слънчева баня, електричество, условия за съхранение и приготвяне на храна.

orlets-buynovo хижа Триградски скали Хижа Чаирски езера
Къща за гости Орлец, с.Буйново Хижа Триградски скали, с. Триград Хижа Чаирски езера
Семеен хотел Мугла xижа Студенец Хотели и къщи за гости в Момчиловци
Семеен хотел Мугла
+ още 5 къщи за гости, с. Мугла
xижа Студенец, Пампорово Хотели и къщи за гости в Момчиловци
Природозащитен център “Източни Родопи” (ПЗЦИР)

Природозащитен център “Източни Родопи”

гр. Маджарово, Българско дружество за защита на птиците
Координати

Tри двойни стаи с възможност за трето легло – всички стаи са с единични легла, отделна баня и локално отопление. В самия двор на Центъра и сред дърветата на сянка има обособени 10 места за палатки.
Отстъпки за членове на БДЗП или за престой над 7 дни! Снимане от фотоукрития на редки видове, обучения по фотография на дива природа, природопознавателни турове съчетаващи природни и културни забележителности.Booking.com


Галерия

Карти по маршрута

Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта: Картосхема на презродопския маршрут “Рудопия”

GPX track: Цял маршрут – Download
Пакет 12 трака по маршрута Download

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>