(BP5) Път 6 – Подбалканският път

Макар и натоварен като трафик, път 6 е популярен начин да стигнеш от София до морето. Въпреки трафика, пътя е сравнително широк, а и минава през подбалканските котловини, всяко от които е приютила малко или по-голямо градче с богата история. Тук са родните градове на Ботев и Левски, Долината на тракийските царе, Централен Балкан с неговите водопади, Парк Сините камъни, Еленската базилика и много други.
За по бързите маршрута отнема не повече от 3 дни, макар че са около 410 км.  Условно маршрута може да се раздели на 6 отсечки, всяка от които може да бъде изпълнена самостоятелно.Описание

1. София – Златица (78 км.)

Излизането от София става по Ботевградско шосе. Булеварда е широк, а има и пешеходна зона. Проблемни са връзките с други улици и факта, че булеварда е изходно-входна артерия за Автомагистрала Хемус. Малко след Околовръсно шосе се отделя път 6 на дясно за Бургас, а магистралата с плавен завой на ляво продължава за Варна. Може да продължите по Път 6, пътя е равен, но веднага след разклона за Горна Малина е първата височина за преодоляване. Ако баира над Негушево ви се вижда труден, по добре се откажете от маршрута, защото това е първата и най-малка височина от всичките котловини граници. След тази следват Саранския баир и Гълъбец. На спускане към Буново е Мемориалният комплекс Васил Левски.
Но даденият тук маршрут следва по-лек и приятен път, като се отклоняваме към Елин Пелин. От градчето продължаваме към Байлово и през Смолско се спускаме до долината на река Тополница и село Бенковски. Оттук се качваме към с. Мирково и отново сме на Път 6. Следва с. Челопеч и скоро се пристига в гр. Златица.
Ако караме само по Път 6 е 78 км, но с голями височини за преодоляване, а през Байлово и Смолско около 85 км, но по-лесен…

2. Златица – Карлово (68 км.)

Еленска базиликаРазстоянието между градовете Златица и Пирдоп е около 2 км., заети от огромното предприятие Арубис известно с най-високият комин на Балканите. В миналото двата града са били един – Средногорие, като Пирдоп е по индустриалният част. Няколко километра след Пирдоп, преди с. Антон в ляво е разклона за Еленската базилика, а след селото са водопадите Казаните и разклона за гр. Копривщица. Следва гр. Клисура с паметниците и железопътният мост и тунели, с. Розино с църквата в центъра, Кърнаре с Резерватите Козя стена и Стенето и Троянският проход над него, Игнатово, Анево с крепоста над него и гр. Сопот. В северният край на града е манастира Св. Спас, Дядо Стояновата воденица, еко пътеката, места за пикник и къмпинг и лифта до х. Незабравка – най-дългият в България. В центъра на града са паметника и къщата музей Иван Вазов, църквата СВ. Св. Петър и Павел, Занаятчийският център. От гр. Сопот до гр. Карлово са 5 км.  В гр. Карлово може да посетите Историческият и музей Васил Левски, Етнографската сбирка, Центъра за занаяти, Куршум джамия и Стария град, а над града е известният водопад Сучурум.

3. Карлово – Казанлък (65 км.)

Излизайки от гр. Карлово на изток, следва голямото село Васил Левски, разклона на дясно за с. Куртово и след кратко изкачване е гр. Калофер. От тук се открива прекрасна гледка към вр. Ботев – най-високата точка на Стара планина. Града е родно място на Христо Ботев, в центъра му има историческа възрожденска част, а паметника на революционера е на височина в северната част на града. Следва спускане към Казанлъшката котловина и селата Манолово, Тъжа, Търничени и Габарево. Тук за да разгледаме Долината на Розите се отклоняваме към Горно Сахране, а след това към Шейново. През Хаджидимово и Крън стигаме до село Енина от където се спускаме към гр. Казанлък.

4. Казанлък – Сливен (100 км.)

Ако минете разстоянието само по Път 6 ще карате 86 км. Но пътя тук заради проходите Шипка и  Хаимбоаз е по-натоварен, затова е по-добре да заобиколим малко. През селата е 100 км, но много по-приятно. Отначало тръгваме към село Розино и след това през Кънчево и Ръжена до село Ягода, където се пресича Път 5 (Е85). От тук караме по брега на р. Тунджа и през Ветрен стигаме до Николаево. Минаваме под Път 6 за Гурково (без да влизаме в него) и продължаваме за Твърдица и Шивачево. От Шивачево през селата Бинкос, Селиминово, Гавраилово, Чинтулово, по спокоен, но и по тесен път стигаме до Сливен. Пътя освен дълъг е и с доста изкачвания и е труден. Може да прецените да нощувате по река Тунджа или яз. Жребчево и да отделите на отсечката два дни.

5. Сливен – Айтос (80 км.)

Излизането от гр. Сливен става по бул. Бургаско шосе. При с. Тополчане отново се излиза на път 6. Следва с. Калояново и разклоните за селата Желю Войвода, Глушник, Блатец и Драгоданово. След селата Трапоклово и Горно Александрово, 29 км. от Сливен достигате пътен възел Петолъчката. Тук се разделят пътища за Ямбол, Стралджа, Котел и Сунгурларе. На десният бряг на р. Мочурица е крепостта Маркели. Малко след това е гр. Карнобат. В града можете да видите църквата Йоан Богослов, Часовниковата кула, възрожденски къщи, турската баня и Черната джамия. Между Карнобат и Айтос са 22 км. равно каране.

6. Айтос – Бургас/Несебър (45/48км.)

В гр. Айтос можете да решите към коя част на Черноморието да се насочите. Можете да преминете през Айтоският проход към Руен и Девня. На 10 км. от града посока Бургас, трябва да завиете на ляво към селата Миролюбово и Брястовец. От Брястовец, ако решите да продължите към Несебър, продължете по път 6009, като 7 км. след Каблешково е Ахелой и излизане на път 9 (Е87) по който се движите 2 км. до разклона за Равда и Несебър. За Бургас сме към село Рудник и излизаме на плажа на Бургаски солници между Бургас и Сарафово. Подлеза под Път 9 (Крайбрежният път) е малко объркващ, но лесен за минаване. От Солниците по велоалея влизаме в Морската градина на Бургас.

Забележителности


Културни забележителности
Еленска базилика, гр. Пирдоп
гр. Клисура
Тракийска могила Косматка
гр. Кралово
гр. Калофер
Исторически музей, гр. Сливен

Природни забележителности

Атракциони

Настаняване


За настаняване могат да се ползват хотели в градовете дадени, като крайни точки.

СнимкиКарти по маршрута

Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта: Няма

GPX track: Download
Само по Път 6 Download

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>