(BP19) Краищенско

Краище, Граово, Мраката и Разметаница… От една страна е прекрасно, че имаме райони “диви като Кавказ” на 50 км от столицата, от друга тъжно, че големият град изсмуква хора и ресурси от такова прекрасно място. А Краище има какво да предложи на любителите на колоезденето – и красиви гледки, и зрелищни природни феномени, и стари манастири…Описание


1. Драгоман – Трън (48 км)
До Драгоман може да се предвижите с влак или на самоход от София и градовете наблизо. От центъра/жп гарата се насочваме по път 813 към село Габер. Следваме пътя, но без да влизаме във Владиславовци и Несла. Селата Круша и Грълска падина са досами границата със Сърбия и почти обезлюдени, а ние се движим буквално на метри от границата. Когато сме най-близко до границата сме и най на високо, след което следва спускане към с. Врабча и излизане на пътя Трън – Брезник. Тук има хубава чешма, а след нея сме на дясно с дълго 2,5 км изкачване (понякога с натоварен трафик по пътя), а когато изкачването свърши е разклона в дясно за Ябланишкото ждрело (Ако не се притеснявате от малко черен път, може, даже е задължително да минете през с. Банкя и Богойна – има туристическа маркировка). Ако продължите към град Трън, когато достигнете центъра имате още 3 км до ждрелото следвайки табелите.
2. Трън – Ерул – Гигици – Батошево (66 км)
Днес е ден за офроуд и манастири. Излизаме от град Трън посока Стрезимировци и Сръбската граница и почти веднага завиваме на ляво към Глоговица и Велиново, където сме на дясно. В края на Милкьовци асфалта свършва, но пътя към Ерул е хубав и утъпкан, но само нагоре до самото село, което е и най-висока точка за деня. До самото село, може да посетим Ерулският манастир – стара църква и вековни дървета в приятна местност, след след което отново по асфалт се спускаме към Душинци, Станьовци, Кошарево и Гигинци. По околните баири има още много стари църкви и забравени манастири, но наша цел е Гигинският манастир. Между Гигици и манастира пак сме нагоре, а вместо да се връщаме по същият път до асфалта, може да се спуснем по хубав (ако не е валяло) черен път до Ноевци. Обединяваме се с пътя от/за Брезник и през Ярджиловци влизаме в Батановци. От другата страна на ЖП линията е и Батановския манастир.
Ако искате да пропуснете ходенето до Батановци и да завършите деня в Земен от Трън се насочете към Студен извор, Горочевци и Калотинци…
3. Батановци – Земен (39 км)
От центъра или от ЖП гарата на гр. Батановци се излиза на главен път 605 Перник – Гигинци/Брезник. След моста над р. Струма се завива на ляво към селата Черна гора и Лесковец. Малко след с. Лесковец се излиза на пътя Радомир – Ковачевци – Земен и се завива на дясно. След километър-километър и половина изкачването свършва и започва спускане към Ковачевци и Земен. Тук е разклона за с. Радибош. Селото не е включено в маршрута, но има интересна църква с килиино училище, а черен път слиза до брега на язовира.
След с. Косача има леко изкачване, последвано от дълго и приятно спускане към Ковачевци и язовирната стена на яз. Пчелина. Ако 39 км за деня ви се струват малко, може на Лобуш да се отбиете през Калище да се отбиете по черно до емблематичната църква над яз. Пчелина – 8 к в посока. При с. Жабляно може да се отклоним за Жаблянският манастир по черен път. Малко след Жабляно покрай реката стигаме Т-образно кръстовище и завиваме в ляво по моста за гр. Земен. В града е задължително да се качим до Земенският манастир, част от Националният Исторически музей, Стоте Национални обекта и Културното наследство на ЮНЕСКО.
4. Земен – Кюстендил (74 км)
От Земен се насочваме към Трекляно, през Пещера, Калотинци, Раянци и Габрешевци. След общинският център сме на ляво към Средорек и Долно Кабиле с постоянно изкачване до най-високата точка за деня – заслон досами границата. След него започваме спускане през Горни Коритен, след който невзрачен черен път се отделя към Горно Уйно. Стигнем ли селото отново сме на асфалт и се спускаме към пътя Босигред – Кюстендил в който се включваме и през Горановци и Драговищица бързо стигаме до Кюстендил.

Забележителности


Културни забележителности
Ерулски манастир
Гигински манастир
Църква Св. Петка – с. Радибош
Манастир Св. Тройца – с. Радибош
Църква Св. Дух – с. Косача
Националният детски екологичен комплекс – с.Ковачевци
Дом-паметник „Георги Димитров“ – с. Ковачевци
Църква Св. Харалампи – с. Лобош
Жаблянски манастир Свети Йоан Кръстител
Земенски манстир Св. Йоан Богослов
Регионален исторически музей Академик Йордан Иванов, гр. Кюстендил
Къща-музей Емфиеджиевата къща, гр. Кюстендил
Къща-музей Ильо войвода, гр. Кюстендил
Художествена галерия Владимир Димитров-Майстора, гр. Кюстендил
Римски терми, гр. Кюстендил
Чифте баня, гр. Кюстендил
Пиргова кула, гр. Кюстендил
Църква Свети Георги от X-XI век, гр. Кюстендил
Църква Успение Богородично от 1816г., гр. Кюстендил
Джамия Фатих Мехмед от 1531г., гр. Кюстендил
Природни забележителности
Врабчански водопад
Ябланишко ждрело
Жрелото на р. Ерма
Язовир Пчелина
Атракциони

Настаняване


Маршрута е подходящ за къмпингиране на палатка. Има подходящи места в близост до Ждрелото на Ерма и под Земенският манастир.
Хижи има отново в района на Ждрелото – хижа Ерма, и недалеч от Батановци над Радомир е хижа Орлите.
Къщи за гости има в Трън, Гигенски манастир, Селищен дол, Копаница, Земен и Кюстендил

СнимкиКарти по маршрута


Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта: Няма

KML track: Download

GPX track:
Драгоман – Трън Download
Трън – Батановци – няма за момента
Батановци – Земен Download
Земен – Кюстендил Download

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>