(BP1) ЕвроВело 6 – По поречието на река Дунав

Маршрута по поречието на река Дунав от гр. Видин до гр. Силистра е част от Европейският маршрут EuroVelo 6 (Атлантик – покрай река Рона – река Дунав – Черно море –3650 км.. Българската част се явява продължение на сръбската (и алтернатива на румънската), а след гр. Силистра преминава в Румъния към делтата на река Дунав.Описание

1. Брегово – Видин (60 км.)

След гр. Брегово, маршрута следва път 122 през селата Балей и Куделин. След Куделин пътя се движи успоредно на река Дунав и минава през селата Връв и Ново село. При с. Ясен път 122 напуска реката и се насочва директно към гр. Видин. Ако искате да продължите покрай Дунав, между Ясен, Гомотарци и Кошава има почвен път, които обаче не е използваем през цялата година. След с. Кошава следвайте път 1221 до гр. Видин.

2. Видин – Лом (45 км.)

В началото се движите по главен път Е79 (път 1) на юг (посока Дунавци, Монтана, София), който може да е малко натоварен. След 12 км. на ляво (изток) се отделя път 11 за с. Арчар и гр. Лом. Съществува двудневна алернатива на този участък през пещерата Магура и Белоградчик и неговите скали.

3. Лом – с. Байкал (120 км.)

Маршрут с дължина 120 км., следвайки път 11. Преминава се през градовете Козлодуй, Мизия и Оряхово. Тук маршрута прави връзка с този по поречието на река Искър – от Самоков и София до с. Байкал.

4. с. Байкал – Свищов (110 км .)

Маршрута продължава по път 11 към с. Гиген и руините на римският град Улпия Ескус. Малко след с. Брест се отклонява към селата Гулянци и Сомовит и гр. Никопол. След Никопол заобикаля Парк Персина и гр. Белене и достига гр. Свищов.

5. Свищов – Русе (90 км.)

От Свищов се насочвате към с. Новград (където пресичате р. Янтра), Кривина и Батин.  Между селата Батин и Мечка има черен път покрай реката, които обаче не е използваем целогодишно и в лошо състояние. Ако продължите по асфалта следващо село е Горно Абланово и след него се отбивате на ляво към с. Екзарх Йосифово. За да достигнете с. Тръстеник имате участък от натовареният първокласен път Е85 (път 5), но той е кратък. Все пак трябва да карате внимателно и максимално в дясно. След като се отбиете за с. Тръстеник, следват селата Мечка и Пиргово. От Пиргово до Русе са около 20 км., от които 11 км. отново по път Е85. Тук можете да се отделите на дясно и да посетите селата Бесарабово и Иваново и скалните манастири (друг маршрут).

6. Русе – Силистра (124 км.)

От Русе се продължава към градовете Сливо поле и Тутракан по път 21. По този път минавате през селата Търновци, Богдановци и Сребърна. Тук е резервата Сребърна, важен биосферен резерват и част от Световното наследство на UNESCO. Следва с. Алдемир и гр. Силистра, която е крайна точка за маршрут EuroVelo 6 в България.

Забележителности


Културни забележителности
Крепост Баба Вида, гр. Видин
Римски град Рицария, с. Арчар
Римски град Улпия Ескус, с. Гиген
гр. Свищов
Скални манастири, с. Иваново/с. Бесарабово
гр. Русе

Природни забележителности
Природен парк Персина
Природен парк Русенски Лом
Резерват Сребърна

Атракциони

Настаняване


За настаняване могат да се ползват хотели в градовете дадени, като крайни точки. Също така има и няколко крайречни хижи. Дивото къмпиране е много популярно по маршрута.

Снимки

Карти по маршрута

Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта:

Туристически пътеводител ЕвроВело-6 Русе-Силистра Карта ЕвроВело-6 Русе-Силистра
Download Download

GPX track: Download

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>