(BP1) ЕвроВело 6 България- По поречието на река Дунав

Маршрута по поречието на река Дунав от гр. Видин до гр. Силистра е част от Европейският маршрут EuroVelo 6 (Атлантик – покрай река Рона – река Дунав – Черно море –3650 км.. Българската част се явява продължение на сръбската (и алтернатива на румънската), а след гр. Силистра преминава в Румъния към делтата на река Дунав.Описание

1. Брегово – Видин (60 км.)

След гр. Брегово, маршрута следва път 122 през селата Балей и Куделин. След Куделин пътя се движи успоредно на река Дунав и минава през селата Връв и Ново село. При с. Ясен път 122 напуска реката и се насочва директно към гр. Видин. Ако искате да продължите покрай Дунав, между Ясен, Гомотарци и Кошава има почвен път, които обаче не е използваем през цялата година. След с. Кошава следвайте път 1221 до гр. Видин.

2. Видин – Лом (57 км.)

В началото се движите по главен път Е79 (път 1) на юг (посока Дунавци, Монтана, София), който може да е малко натоварен. След 12 км. на ляво (изток) се отделя път 11 за с. Арчар и гр. Лом. Съществува двудневна алернатива на този участък през пещерата Магура и Белоградчик и неговите скали.

3-4. Лом – с. Байкал (128 км.)

Маршрут с дължина от близо 130 км., следвайки път 11 и може да се направи за два дни със спирка в Козлодуй или Оряхово. Преминава се през градовете Козлодуй, Мизия и Оряхово. Тук маршрута прави връзка с този по поречието на река Искър – от Самоков и София до с. Байкал при село Крушовене. Също така в село Остров е и едно от най-трудните изкачвания по маршрута, само в рамките на село от 30 м.н.в. се изкачвате до малко над 200 по серпантинен път.

5. с. Байкал – Свищов (113 км .)

Маршрута продължава по път 11 към с. Гиген и руините на римският град Улпия Ескус. Още в началото на Гиген се отделя път към Загражден и Дъбован. А след град Гулянци и за Сомовит и гр. Никопол. След Никопол през Парк Персина и гр. Белене достига гр. Свищов.

6. Свищов – Русе (95 км.)

От Свищов се насочвате към с. Новград (където пресичате р. Янтра), Беляново и Ценово. Тук бъдете внимателни. Има поставени табели вкарващи маршрута в черни пътища по брега на Дунав, но малка част от тях стават за каране. След Ценово минавате през Обретеник, излизате за малко на първокласен път Е85 (път 5) и пак се отклонявате към Две могили. Пътя продължава към Иваново и Басарбово и скалните манастири там. От Басарбово до центъра на Русе са 7-8 км.

7. Русе – Тутракан (65 км.)

От Русе се продължава към градовете Сливо поле и Тутракан по път 21. В Сливо поле се отклонявате към село Ряхово, продължава се покрай Дунава и малко преди Бръшлен се излиза отново на път 21.

8. Тутракан – Силистра (72 км.)

След Тутракан може да следвате главния път през Зафирово към Сребърна, но по-интересната част е през Пожарево, Долно Ряхово, Попина и Ветрен. Пътя покрай реката е отчасти почвен и след дъжд или при лошо време е по-добре да го пропуснете. През Ветрен се излиза на село Сребърна. Тук е резервата Сребърна, важен биосферен резерват и част от Световното наследство на UNESCO. Следва с. Алдемир и гр. Силистра, която е крайна точка за маршрут EuroVelo 6 в България.

Забележителности


Културни забележителности
Крепост Баба Вида, гр. Видин
Римски град Рицария, с. Арчар
Римски град Улпия Ескус, с. Гиген
гр. Свищов
Скални манастири, с. Иваново/с. Бесарабово
гр. Русе

Природни забележителности
Природен парк Персина
Природен парк Русенски Лом
Резерват Сребърна

Атракциони

Настаняване


За настаняване могат да се ползват хотели в градовете дадени, като крайни точки. Също така има и няколко крайречни хижи. Дивото къмпиране е много популярно по маршрута.

Снимки

Карти по маршрута

Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта:

Туристически пътеводител и карта ЕвроВело-6 Русе-Силистра на сдружение Брод
(използвайте внимателно ! след описването и издаването на тези материали, маршрутите не са поддържани)

Пътеводител Download
Карта Download

GPX track: Download

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>