(BP9) ЕвроВело 13 – Пътя на желязната завеса (южна граница)

Часта от ЕвроВело 13 по южната граница е напълно различен маршрут от този по западната. Долината около град Петрич, северните склонове на Славянка, долината на Места, Родопа планина, Странджа и самият град Одрин правят маршрута уникален.Описание


Маршрута може да се раздели условно на 11 етапа (в скобите са дадени дните от Брягово/Видин), но съвсем спокойно може да бъде преминат и под седмица. Тази част от ЕвроВело започва в македонският град Струмица и завършва в с. Резово на Българо-Турската граница, като включва преминаването през 4 страни – Македония, България, Гърция и Турция. В планината Родопи маршрута се припокрива с части от Рудопия и ТрансРодопи.
1.(9) Срумица, Р Македония – Петрич, България (64 км.)
Веднага след напускането на Струмица маршрута “бяга” от главният път за България, слизайки към Банско, като само на ГКПП Златарево излиза на този главен път и след това отново се доближава до Беласица по малки пътища до Петрич.
2.(10) Петрич – Хаджидимово (80,5 км.)
СЛед Петрич пътя пресича главен път е79, между Марикостиново и Кулата и се изкачва в склоновете на Славянка под резервата Алиботуш и слиза в долината на р. Места.
3.(11) Хаджидимово – Тешел/Триград (75,5 км.)
Изкачване по път 198 към Доспат и Борино. От Тешел можете да посетите Буйновското ждрело и Ягодина и Триград и Триградското ждрело.
4.(12) Тешел – Смилян (68 км.)
Този ден се минава през Девин, Широка лъка, Стойките, Смолянски езера, гр. Смолян до интересното село Смилян.
5.(13) Смилян – Златоград (53 км.)
Третият ден из Западни Родопи е предимно спускане към гр. Златоград
6.(14) Златоград – Крумовград (92 км.)
Спускане по р. Върбица към Източни Родопи, през Джебел и Момчилград, а след това през селата Звездел и Карамфил към Крумовград.
7.(15) Крумовград – Ивайловград (56,5 км.)
Между Крумовград и Ивайловград път 59 се движи по билните части на планината, разкривайки чудесни гледки във всяка посока.
8.(16) Ивайловград – Едирне (Одрин), Турция (75 км.)
На с. Славеево се пресича Българо-Гръцката граница и веднага при Кипринос се завива на ляво и се пресича река Арда. Следва се границата до Кадъкьой където отново се влиза в България към Капитан Андреево и при Капъкуле се влиза в Турция и следвайки Е80 се влиза в Одрин.
(Съществува и алтернативен път свързващ Свиленград и Одрин, който минава през селата Щит, Маточина, Устрем и влизащ в Турция през ГКПП Лесово)
9.(17) Едирне – Киркларели, Турция (84 км.)
От Одрин пътя се насочва на север покрай р. Тунджа и със широка дъга се насочва на изток към Киркларели.
10.(18) Киркларели, Турция – Кости, България (87 км.)
От Киркларели следвайки основно път Е87 пътя влиза отново в България на Малко Търново. В Малко Търново маршрута навлиза в Странджа планина и следвайки билото над р. Велека стика по малки пътища до с. Кости.
11.(19) Кости – Резово (60 км.)
От с. Кости покрай резервата Силкосия се излиза на с. Българи и път 99, който се следва за малко и след това се отклоняваме към с. Бродилово. Тук следваме р. Велека до Синеморец, където излизаме на крайбрежният път и по него слизаме до крайната точка на маршрута – с. Резово

Забележителности


Поради дължината на маршрута ще споменем само най-важните
Културни забележителности
Самуилова крепост, гр. Петрич
Исторически музей, гр. Петрич
с. Широка лъка
Исторически музей, гр. Смолян
Етнографски комплекс, гр. Златоград
Вила Армира, гр. Ивайловград
Селим Джамия, гр. Одрин
с. Кости
Природни забележителности
Кожух планина
Резерват Алиботуш
Буйновско ждрело
Триградско ждрело
Устието на р. Велека

Настаняване


Различни варианти с хотели, къщи за гости и палатки

Снимки


eurovelo13_south

Карти по маршрута


Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта: Няма

GPX track: Download

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>