(BP3) Предбалкан

Маршрут в северното подножие на Стара планина из възвишенията и хълмовете на Предбалкана. Обединява каране из и покрай едни от най-красивите балкански градчета и села, в комбинация с красиви гледки към билото на планината на юг и величествени скални венци и хълмове на малките планини в преходната област на север. Също така маршрута преминава през едни от най-известните и величествени български манастири.
Тъй като е в планинска област, карането се характеризира с дълги, но плавни изкачвания и приятни красиви спускания из богати на културно наследство и традиции райони. Със своите над 870 км, това е един от най-дългите тематични маршрути, които може да направите на територията на България. Затова и условно е разделен на три части – Запад, Център и Изток.Описание ПредБалкан Запад (Кула-Враца) 240 км1. Видин (Кула) – Белоградчик (95 км)
От Видин до Белоградчик може да се използва пътя през Димово (алтернатива на EuroVelo 6 участъка Видин – Лом), но препоръчваме избягване на каране по Е79, а и малките пътища покрай границата са по-красиви.
От Видин се поема по път 14 за Бела Рада и Кула. Малко след Кула, преди ГКПП Връшка чука се отделя междуселски път за Кироево, Раковица и Подгоре. Малко преди Раковица, може да се отбиете до Раковишкият манастир на дясно. А малко преди Раяновци на ляво е за пещерата Магура и село Рабиша. Ако искате час по-скоро да стигнете Белоградчик, продължавате към Раяновци и Вещица.
Района на Рабишкото езеро е подходящ, ако сте на палатка, след което се продължава към Кладоруб, а так на дясно се слиза през Върба на пътя за Белоградчик.
2. Белоградчик – Чипровци (58 км)
Ако се тръгне от пещерата Магура отсечката е от 80 км. Но за разглеждането на Белоградчишките скали и крепоста си трябва достатъчно време.
От Белоградчик се продължава по път 102 покрай Белоградчишките скали и през село Извос. След Извос следва отбивка на дясно към Бостаните и Върбово, а от там и към Чупрене. Пътя направо към Боровица и Протопопинци е по централен и логичен, но не минава през Чупрене. Двата пътя се събират и продължават през Репляна, Превала, Горна Лука и Митровци. В началото на село Белимел е отбивката от 10 км до Чипровци.
3. Чипровци – Вършец (79 км)
От Чипровци се слиза към главният път при Белимел и се продължава по него на изток. Преди Гавраил Геново е разклона за Георги Дамяново и Лопушанският манастир. Това е двупосочна отбивка, но не отнема много време и усилия, след което се продължава по път 815. Ако сте с по-широки гуми и меко окачване, може да се отбиете към Гаганица и Котеновци и от там да се спуснете към Берковица. Ако ли пък не, ще трябва да продължите към главен път 81 Монтана – Петрохан – София и по него да стигнете до Берковица.
Берковица се напуска по ул. Александровска, като само за няколко стотин метра се излиза на път 81. Следва около 15 км изкачване към Клисурският манастир. Изкачването продължава до близкото Спанчевци, след което с бързо спускане се стига до Вършец и неговите минерални извори.
4. Вършец – Враца (35 км)
Маршрута заобикаля от запад – северо-запад Врачанска планина и последните няколко километра се движи по натовареният път Е79. Ако не бързате за влака, може да се отклоните за Бели извор, Власатица и Лиляче по черни и междуселски пътища. Между Лиляче и Чирен е природният феномен Божите мостове. Стига се по черен, но хубав път, а след това към Враца може да се продължи или от Лиляче или от Чирен, като разстоянието е около 15-16 км.

Описание ПредБалкан Център (Враца - Велико Търново) 325 км1 (5). Враца – Ботевград (80 км)
Има три начина да се стигне до Ботевград, като всички те избягват главният път Е79, които е доста натоварен. При първият вариант (60 км) преди достигане на Околовръсното шосе се завива на дясно към Челопек и от там се слиза към Лютиброд и река Искър. Преди Ребърково на дясно се отделя път 161 към Рашково и Радотина и през Литаково се стига Ботевград. Вариант две е този изчертан тук. Преди Околовръсното на Враца се завива на ляво към Крапец и през Боденец се влиза в Мездра. Вле пак след града се излиза на път Е79 и това е най-неприятната част, тъй като се пресича два пъти – един път за да се включите в него и вроти път за да го напуснете. Вариант е да минете моста в насрещното платно. А след моста се насочвате към Дърманци, Лик, Ослен Криводол и Синьо бърдо. Пътя е красив и спокоен. По нео се излиза на пътя от Струпец за Боженица и по него на дясно се стига до селото и крепоста. Срещу течението на реката се излиза в Ботевградската котловина. Пресича се път Е79 в Новачене и се продължава за Гурково и от там покрай (без да се влиза) Литаково и Врачеш до Ботевград. Третият вариант (83 км) е от Мездра да се продължи към Брусен, Царевец и Старо село и през Струпешкият манастир да се стигне до Боженица. От там отново през Гурково към Ботевград.
2 (6). Ботевград – Рибарица (65 км)
От Ботевград се продължава към Трудовец и Разлив, и след като се подмине магистралата, се продължава по старият път София – Ботевград – Ябланица. Пътя е приятен и спокоен, с хубава настилка. По него се стига до Джурово, като малко след като се подмине селото следва отбивка на дясно към Голям извор. Изкачването свършва малко след селото, след което следва спускане до Тетевен. За нощувка е по подходящо да стигнете до Рибарица, която изобилства от къщи за гости и малки хотели.
3 (7). Рибарица – Априлци (80 км)
От Рибарица започва дълго изкачване на прохода между Васильовска планина и централното било на Стара планина. Когато се изкачи прохода, следва само спускане и сравнително бързо пристигане в Шипково. В района на Община Троян Трябва да се внимава особено на завой, кръстовища и мостове, тъй като там използват доста широки решетки на каналите и доста от велосипедните колела могат да пропаднат предизвиквайки инцидент особено при висока скорост. Ако не искате да карате по главният натоварен път на влизане в Троян, при Терзийско завийте на ляво към Балабанско.
След Троян може да посетите Троянският манастир (10 км двупосочно) и по тих и приятен хълмист път се стига до Априлци.
4 (8) Априлци – Трявна
След Априлци пътя продължава с леки изкачвания и приятни спускания през малки и красиви селца като Шопите, Стоките, Батошево (където са двата известни манастира) до Горна Росица. Пътя Севлиево – Габрово е широк, но натоварен, затова за да го избегнете, преди Горна Росица може да се отклоните на дясно към Гъбене, Музга, Дебели дял. Пътя не е толкова равен като главният, но не и толкова стръмен.
От Габрово до Трявна са 22 км, повечето от които изкачване до след Торбалъжите, но един път влезли в Община Трявна и местата за нощуване са на всеки ъгъл.
5 (9) Трявна – Велико Търново (41 км)
Трявна се напуска в северна посока към Царева ливада и Дряново. В Дряново, ако искате да посетите Дряновският манастир и пещерата Бачо Киро трябва по главният път към Габрово да се върнете 6 км. За да се продължи към Велико Търново може да се ползва същият главен път Габрово – Търново, но ако се отклоните към Ганчовец е по приятно и красиво. Ако сте със шосеен велосипед, ще трябва да продължите към Килифарево и от там към Търново (45 км за маршрута), но ако сте ОК за малко стар макадам, в ктая на Ганчовец може да се отклоните на дясно и по черен път покрай Маноя да стигнете почти до Дебелец.
Влизането във Велико Търново е придружено със проблемите около всеки голям град и неговият трафик – с една дума Неприятно.

Описание ПредБалкан Изток (Велико Търново - Варна) 306 км


1 (10) Велико Търново – Елена (40 км)
От Велико Търново се слиза отново към Дебелец. Тук се отделяте в посока Плаковци, а ако искате да посетите Плаковският манастир, ще трябва да се отклоните към Велчево и да удължите маршрута с около 15 км. Не след дълго излизате над яз. Йовковци, към които се спускате и дори минавате над негов ръкав. Тук от Яковци до Елена е бързо и неусетно.
2 (11) Елена – Върбица (105 км)
Продължава се към село Майско, като може да се заобиколи през Буйновци и Лазарци, като малко след Майско е разклона за Кипилово. След Кипилово се излиза на пътя Омуртаг – Котел. Аконе ви се кара още 40-45 км, може да се отклоните на дясно към Котел и там да приключи отсечката. За Върбица се потегля на ляво и при село Тича се отклонявате на дясно към Филаретово и Звездица. В селата около язовир Тича и гр. Върбица има различни места за настаняване.
3 (12) Върбица – Мадара (82км)
От град Върбица се поема към селата Нова бяла река и Бяла река и след дълго изкачване следва кратко спускане към с. Риш. Включваме се към път 73 и през Веселиново и Смядово стигаме до покрайнините на Шумен. От центъра на града до Мадара и Мадарският конник са 15-17 км, така че, вие си преценете дали ще разгледате града и къде ще нощувате.
4 (13) Мадара – Провадия (43 км)
Маршрута е кратък, тъй като ще имате нужда от много време да разгледате уникалното плато над Провадия с крепоста, скалните манастири и природни формации. От Мадара се тръгва към близкото Кюлевча. След живописно изкачване на Мадарското плато следва спускане, което ако не спрете в Марково, може много да ви отклони. От марково се отклонявате на ляво към Неново, Равна и Кривня от където се спускате към Провадия.
5 (14) Провадия -Варна (51 км)
От Провадия се продължава към село Манастир и от там за Девня и Музея на Музайките. След индустриалният град трябва за малко да се излезе на главен път 2, след което покрай индустриалната зона и Повеляново се стига до Белославското езеро и се продължава покрай него и влаковата линия. През Страшимирово, Езерово и Казашко леко се стига до град Варна, а през града и до крайбрежната ивица и морето, където маршрута свършва.

Забележителности


Културни забележителности
Крепост Баба Вида, гр. Видин
Белоградчишка крепост
град Чипровци
Музей и паметници, гр. Враца
крепост Калето, гр. Мездра
крепост Боженишки Урвич
град Троян
Троянски манастир
град Габрово
град Трявна
град Дряново и Дряновски манастир
град Велико Търново
град Елена
Мадарски конник
крепост Овеч, Провадия
Музей на музайките
град Варна
Природни забележителности
пещера Магурата
Белоградчишки скали
Вратцата
пещера Бачо Киро
яз. Йовковци
Железни врата, Кипилово
Мадарско плато
Атракциони
Правец Голф клуб
Шипковски минерален басейн

Настаняване


За настаняване могат да се ползват хотели и къщи за гости в градовете дадени, като крайни точки.
Дивото къмпиране е много удобно по маршрута.

СнимкиКарти по маршрута


Пътеводител/Карта: Няма
e-book/PDF карта: Няма

GPX track: Запад – Свали
Център – Свали
Изток – няма

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>