(BP3) Предбалкан

Маршрут в северното подножие на Стара планина из възвишенията и хълмовете на Предбалкана. Обединява каране из и покрай едни от най-красивите балкански градчета и села, в комбинация с красиви гледки към билото на планината на юг и величествени скални венци и хълмове на малките планини в преходната област на север. Също така маршрута преминава през едни от най-известните и величествени български манастири.
Тъй като е в планинска област, карането се характеризира с дълги, но плавни изкачвания и приятни красиви спускания из богати на културно наследство и традиции райони. Със своите близо 1000 км, това е един от най-дългите тематични маршрути, които може да направите на територията на България. Затова и условно е разделен на три части – Запад, Център и Изток.Описание ПредБалкан Запад (Кула-Враца) 299 км1. Видин (Кула) – Белоградчик (95 км)
От Видин до Белоградчик може да се използва пътя през Димово (алтернатива на EuroVelo 6 участъка Видин – Лом), но препоръчваме избягване на каране по Е79, а и малките пътища покрай границата са по-красиви.
От Видин се поема по път 14 за Бела Рада и Кула. Малко след Кула, преди ГКПП Връшка чука се отделя междуселски път за Кироево, Раковица и Подгоре. Малко преди Раковица, може да се отбиете до Раковишкият манастир на дясно. А малко преди Раяновци на ляво е за пещерата Магура и село Рабиша. Ако искате час по-скоро да стигнете Белоградчик, продължавате към Раяновци и Вещица.
Района на Рабишкото езеро е подходящ, ако сте на палатка, след което се продължава към Кладоруб, а так на дясно се слиза през Върба на пътя за Белоградчик.
2. Белоградчик – Чипровци (58 км)
Ако се тръгне от пещерата Магура отсечката е от 80 км. Но за разглеждането на Белоградчишките скали и крепоста си трябва достатъчно време.
От Белоградчик се продължава по път 102 покрай Белоградчишките скали и през село Извос. След Извос следва отбивка на дясно към Бостаните и Върбово, а от там и към Чупрене. Пътя направо към Боровица и Протопопинци е по централен и логичен, но не минава през Чупрене. Двата пътя се събират и продължават през Репляна, Превала, Горна Лука и Митровци. В началото на село Белимел е отбивката от 10 км до Чипровци.
3. Чипровци – Вършец (79 км)
От Чипровци се слиза към главният път при Белимел и се продължава по него на изток. Преди Гавраил Геново е разклона за Георги Дамяново и Лопушанският манастир. Това е двупосочна отбивка, но не отнема много време и усилия, след което се продължава по път 815. Ако сте с по-широки гуми и меко окачване, може да се отбиете към Гаганица и Котеновци и от там да се спуснете към Берковица. Ако ли пък не, ще трябва да продължите към главен път 81 Монтана – Петрохан – София и по него да стигнете до Берковица.
Берковица се напуска по ул. Александровска, като само за няколко стотин метра се излиза на път 81. Следва около 15 км изкачване към Клисурският манастир. Изкачването продължава до близкото Спанчевци, след което с бързо спускане се стига до Вършец и неговите минерални извори.
4. Вършец – Враца (57,5 км)
Маршрута заобикаля от запад – северо-запад Врачанска планина и за да избегнете последните няколко километра по натовареният път Е79, продължаваме по табелите за Криводол. Пътя Криводол – Враца е хубав, но ако не бързате за влака, може да се отклоните към Лиляче и Чирен по черни и междуселски пътища към природният феномен Божите мостове. Стига се по черен, но хубав път, а след това към Враца се продължава по път 15, като разстоянието е около 15-16 км.

Описание ПредБалкан Център (Враца - Велико Търново) 380 км