(BP5) Път 6 – Подбалканският път

Макар и натоварен като трафик, път 6 е популярен начин да стигнеш от София до морето. Въпреки трафика, пътя е сравнително широк, а и минава през подбалканските котловини, всяко от които е приютила малко или по-голямо градче с богата история. Тук са родните градове на Ботев и Левски, Долината на тракийските царе, Централен Балкан с неговите водопади, Парк Сините камъни, Еленската базилика и много други.
За по бързите маршрута отнема не повече от 3 дни, макар че са около 410 км.  Условно маршрута може да се раздели на 6 отсечки, всяка от които може да бъде изпълнена самостоятелно.Описание

1. София – Златица (78 км.)

Излизането от София става по Ботевградско шосе. Булеварда е широк, а има и пешеходна зона. Проблемни са връзките с други улици и факта, че булеварда е изходно-входна артерия за Автомагистрала Хемус. Малко след Околовръсно шосе се отделя път 6 на дясно за Бургас, а магистралата с плавен завой на ляво продължава за Варна. Докато върви през Софийското поле, пътя е равен, но веднага след разклона за Горна Малина е първата височина за преодоляване. Ако баира над Негушево ви се вижда труден, по добре се откажете от маршрута, защото това е първата и най-малка височина от всичките котловини граници. След тази следват Саранския баир и Гълъбец. На спускане към Буново е Мемориалният комплекс Васил Левски. В далечината се виждат с. Буново (3 км.), железопътният мост (най-високият такъв в България) и вр. Баба в далечината. В самото село има паметник на жертвите от атентата през 1985 г., интерес представляват и църквата Св. Тодор Тирон и секвоите в училищният двор.
Следва спускане. Достига се разклона към с. Мирково в ляво и към с. Бенковски и долината на р. Тополница на дясно. Следва с. Челопеч и скоро се пристига в гр. Златица.

2. Златица – Карлово (63 км.)

Еленска базиликаРазстоянието между градовете Златица и Пирдоп е около 2 км., заети от огромното предприятие Арубис известно с най-високият комин на Балканите. В миналото двата града са били един – Средногорие, като Пирдоп е по индустриалният част. Няколко километра след Пирдоп, преди с. Антон в ляво е разклона за Еленската базилика, а след селото са водопадите Казаните и разклона за гр. Копривщица. Следва гр. Клисура с паметниците и железопътният мост и тунели, с. Розино с църквата в центъра, Кърнаре с Резерватите Козя стена и Стенето и Троянският проход над него, Игнатово, Анево с крепоста над него и гр. Сопот. В северният край на града е манастира Св. Спас, Дядо Стояновата воденица, еко пътеката, места за пикник и къмпинг и лифта до х. Незабравка – най-дългият в България. В центъра на града са паметника и къщата музей Иван Вазов, църквата СВ. Св. Петър и Павел, Занаятчийският център. От гр. Сопот до гр. Карлово са 5 км.  В гр. Карлово може да посетите Историческият и музей Васил Левски, Етнографската сбирка, Центъра за занаяти, Куршум джамия и Стария град, а над града е известният водопад Сучурум.

3. Карлово – Казанлък (55 км.)

Излизайки от гр. Карлово на изток, следва голямото село Васил Левски, разклона на дясно за с. Куртово и след кратко изкачване е гр. Калофер. От тук се открива прекрасна гледка към вр. Ботев – най-високата точка на Стара планина. Града е родно място на Христо Ботев, в центъра му има историческа възрожденска част, а паметника на революционера е на височина в северната част на града. Следва спускане към Казанлъшката котловина и селата Манолово, Тъжа, Търничени и Габарево. След разклона за Павел баня се показва яз. Копринка. 4 км. след едноименното село е гр. Казанлък.

4. Казанлък – Сливен (86 км.)

Излиза се от града по големият и натоварен път между Казанлък и Мъглиж. Тук са се събрали Подбалканският път с път 5 (Е85). След 9 км. Е85 се отделя на дясно към Стара Загора. След Мъглиж следват селата Дъбово и Ветрен. Веднага след гр. Николаево е в ляво разклона за гр. Гурково и Прохода на републиката, а в дясно яз. Жребчево. С източният край на язовира се намират интересните останки от църквата Св. Иван Рилски потопени във водата. Може да се отделите и в ляво от основният път и да минете през градовете Твърдица и Шивачево. При село Бинкос , където пътя от Шивачево се влива в път 6, можете да вземете паралелният път през селата Селиминово, Гавраилово, Чинтулово, който е доста по спокоен, но и по тесен.

5. Сливен – Айтос (80 км.)

Излизането от гр. Сливен става по бул. Бургаско шосе. При с. Тополчане отново се излиза на път 6. Следва с. Калояново и разклоните за селата Желю Войвода, Глушник, Блатец и Драгоданово. След селата Трапоклово и Горно Александрово, 29 км. от Сливен достигате пътен възел Петолъчката. Тук се разделят пътища за Ямбол, Стралджа, Котел и Сунгурларе. На десният бряг на р. Мочурица е крепостта Маркели. Малко след това е гр. Карнобат. В града можете да видите църквата Йоан Богослов, Часовниковата кула, възрожденски къщи, турската баня и Черната джамия. Между Карнобат и Айтос са 22 км. равно каране.

6. Айтос – Несебър (48км.)

В гр. Айтос можете да решите към коя част на Черноморието да се насочите. Можете да преминете през Айтоският проход към Руен и Девня. Може да се спуснете директно към гр. Бургас. Ако решите да продължите към Несебър, на 10 км. от града посока Бургас, трябва да завиете на ляво към гр. Каблешково и селата Миролюбово и Брястовец. Движението е вече по път 6009. 7 км. след Каблешково е Ахелой и излизане на път 9 (Е87) по който се движите 2 км. до разклона за Равда и Несебър.

Забележителности


Културни забележителности
Еленска базилика, гр. Пирдоп
гр. Клисура
Тракийска могила Косматка
гр. Кралово
гр. Калофер
Исторически музей, гр. Сливен

Природни забележителности

Атракциони

Настаняване


За настаняване могат да се ползват хотели в градовете дадени, като крайни точки.

СнимкиКарти по маршрута

Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта: Няма

GPX track: Download

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>