Крос кънтри трасе с организатор/създадено от:

Велотуринг БГ

“Софийска Света гора” север

Един интересен, но малко труден маршрут за любителителите на велотуризма. Обхваща 5 от 11-те манастира северно от София в подножието на Стара планина и по точно тези в полите на Софийска планина.Описваме от гр. Бухово към Нови Искър с цел да използваме естественият наклон и “отметнем” по трудните с стръмни участъци още с пресни сили. От Бухово, ако искаме да посетим изоставеният манастир Св. Архангел Михаил, най-лесно за ориентация е да тръгнем на север по зелена и червена маркировка. След града пътя става чакъл и започва да се изкачва с плавни завои. След като изкачим рида, маркировката се разделя. Зелената продължава към вр. Мургаш, а червената слиза на дясно покрай дървено-телена ограда. С кратко слизане сме пред манастира. Можем да се върнем по същият път или да продължим покрай манастира и реката да излезем от дерето. На открито се сливаме с път идващ от Бухово и отиващ към с. Желява. Завиваме на дясно и се връщаме в града. Пресичаме главната улица и продължаваме на северо-запад. Хълмът на който е манастирчето Св. Мария Магдалена се очертава ясно пред нас. За да се изкачим на него трябва леко да го заобиколим от дясно.
След манастира продължаваме по червена и жълта маркировка и слизаме до асфалтов път по които сме на ляво за малко. След като следвайки маркировката напуснем асфалта се опитваме по черен път да стигнем до кв. Сеславци. Тук заради комбинирането на пешеходна и вело маркировка и лошото маркиране има няколко варианта. Високо в ляво в вр. Рудината, който ако следваме първата маркировка изкачваща се по хълма или ще изкачим или ще опитаме да заобиколим от ляво по тесен и опасен път движещ се по ръба на кариера. Оптимално е да държим почвен път движещ се на север/северозапад и да изкачим рида към върха, а след това да слезем в долината на реката от другата му страна. Излезли на асфалта в Сеславци тръгваме на дясно и пресичаме изкачвайки целият квартал, следвайки зелена и червена маркировка, за да излезем до полуразрушени постройки. От тях манастира не е далеч по черен път.
За да стигнем до Кремиковският манастир, трябва отново да слезем до Сеславци и по ул.Сърбин да излезем на почвен път подсичаш хълма между двата квартала. Съществува и горски път, който продължава малко нагоре в планината след Сеславския манастир и пресича дерето между двата манастира, но вероятноста да се объркате е голяма.
От квартал Кремиковци се следва главната улица през центъра право нагоре към планината и манастира. Може да карате по асфалта или да използвате някои от преките пътеки за да стигнете паркинга пред манастира. Слиза се обратно по същият път и следвайки червентата маркировка завиваме на дясно и се изкачваме западно над Кремиковци, като минаваме покрай стар портал на мината и сравнително нов параклис. Движим се хоризонтално, като под нас е образувалото се езеро в изоставен стар рудник. Пресичаме Локорско и по същата хоризонтала, през малка вилна зона продължаваме към Войнеговци. Църквата в центъра на Войнеговци има интересна архитектура. Без отклонения стигаме до Подгумер. Тук от центъра можем да тръгнем нагоре към планината около 1,5 км до изоставения манастир Св. Димитър. За да продължим към Нови Искър тръгваме по главният път посока Околовръсно шосе и Световрачане, като при последните постройки на дясно се отделя широк почвен път. По него бързо и приятно се спускаме до квартала на Нови Искър Гниляне. Следвайки маркировка и главният път достигаме до моста над р. Искър. Точно преди него се отделяме на дясно покрай реката и достигаме портала на Държавна Психиатрична Болница Св. Иван Рилски. Ако е нужно, кажете на охраната на болницата, че идвате да посетите манастира. Движете се по лявата алея, като входа на манастира е зад последните сгради на болницата. Наред с Кремиковският манастир, Куриловският манастир е един от най-старите и красиви около София и определено заслужава да се види.
За да стигнете до центъра или ЖП гарата на Нови Искър, можете да се върнете до автомобилният мост на пътя или малко след като напуснете парка на болницата да завиете на дясно покрай реката по черен път и да използвате пешеходен висящ мост над р. Искър. Бъдете внимателни, тъй като след него трябва да пренесете велосипеда през жп линията на необезопасено място.
Ако имате време и желание на 3,5 км. от Нови Искър е с. Кътина с Кътинските пирамиди и малкото манастирче Св. 40 мъченици.

На страницата на Кредо Бонум, които са маркирали маршрутите има различни вариации и маршрутизатор. Само като графика, без описания и тракове.

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>