Крос кънтри трасе с организатор/създадено от:

хижа Пършевица (Враца) – Лакатник

Маршрут за който всички говорят минавайки с влака през дефилето, но на пръсти се броят тези, които наистина са го правили. Въпреки хубавият черен път. И наистина, ако вече сте в района на хижата, горещо препоръчваме така да слезете до река Искър, а ако сте решили да карате от Лакатник към Враца – Успех. Трябва да си бутал към вр. Пършевица или Бегличка могила за да знаеш защо.От Враца до хижа Пършевица може да стигнете по асфалтовият път през Згориград към мандрата или по някой от веломаршрутите по пешеходните пътеки от Враца (10 км) или Згориград (6 км). Независимо по коя пътека се качвате към билото, на него трябва да продължите към паметника над Боров камък или към кариерата ( в зависимост от коя страна искате да заобиколите Меднишки връх) и по пътя да стигнете до хижа Пършевица.


От хижата се тръгва по жълто-червената маркировка към Миланово. Изкачването от Враца продължава до седлото на вр. Пършевица, но вече сме по черен път. От седловината започва спускане и на средата на пътя към селото стигаме заслон, след който с плавен завой стигаме село Миланово.

От тук към Гара Лакатник, може да се пуснете да се спуснете по асфалтовият път, който съвсем не е за подценяване със всичките си завои и огромен наклон или да продължите към паметника Септемврийци и да слезете по пешеходните пътеки. Ако не сте сигурни как да стигнете до Ръжишка махала, попитайте, има няколко варианта, а от махалата до паметника е асфалт. От паметника започва технична пътека, по която освен туристи има и стъпала. Ако решите да слезете през Петрански дол, може да хванете дясната пътека зад срутен мост, от който са останали само две напречни релси. Може да слезете и до заслона на Алпийска поляна. От него може да слезете бързо към пешеходният мост (от пътеката към Петрански дол в ляво при старото дърво) или през Градището (по дадения трак) към малката река, вировете и скалите по нея до асфалта към Губислав и х. Пробойница. От тук бързо се спускаме към главният път и избираме през кой от мостовете да стигнем до гарата (първият е с мнооого стъпала, вторият с съвсем малко, а третият е за коли).

От Алпийска поляна не препоръчваме да тръгнете по пътеката към пещерата Темната дупка. Има много и високи стъпала, движи се по ръба със или без парапет и може да бутнете камък към хора или автомобили под вас.

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>