Не е оценено още

Къркларели – Пещера Дупница – Инеада

Зелени Коридори Бургас Маршрут 8

Един от най-объркващите и трудни велотуринг маршрути тук. Голяма част от него е по натоварени пътища или пък тотално изоставени такива с много неизвестни, независимо колко актуална е информацията*.Описание


Изходна точка на маршрута е Общината в гр. Къркларели (215м.н.в.), намираща се на бул. “Мустафа Кемал Булвари” между ул.”Културуш” и ул.”Каракол”. Южно от общината се намира Капан джамия, а малко по на юг на отсрещната страна на булеварда е Музеят Къркларели. На север от общината на пресечката с ул.”Кара Умурбей” са джамията и банята на Хъзърбей. Няколко пресечки по на север в Уayla mahallesı може да се разгледат различни по стил старинни къщи. На ключови места града има и чешми, паметници на архитектурата.
В южните покрайнини на града (на около 2км от центъра) са могилните разкопки Канлъгечит – тракийско селище от 3200г.пр.Хр. (в близост до пътя за Бабаески D555 – от бул.”Рауф Денкташ”на кръговото се завива на ляво и после на дясно още 400м по ул.”Селаник”) и Ашаъпънар – тракийско селище от 5300г.пр.Хр.( от бул.”Рауф Денкташ” се завива на юг по ул.”Махия Баба”).
За да се излезе от града, от Ашаъпънар трябва да се върнете обратно по ул.”Махия Баба” към бул.”Рауф Денкташ” (продължение на пътя от Бабаески) и по локалното му платно се кара на изток. След 1,5 км по него се пресича ул.”Културуш”, по продължението на която се стига до Пънархисар и се продължава по платното за аварийно спиране по околовръстното (Тур Йолу) и Е87(D555) към България. До отбивката за Капаклъ следват 24км предимно изкачване до 555м надморска височина, а оттам до Дерекьой са още 4км спускане до 450м.н.в. В центъра на селото на запад (на ляво) е отбивката за с.Кула, а на изток (на дясно) към Демиркьой. Ако се продължи направо до границата с България са 12км изкачване с денивелация 200м.
От Дерекьой до Кула през с.Гечитаазъ по асфалтов планински път е 15км с максимална денивелация 210м. Оттам може да се продължава се по стабилизиран черен път на северозапад до коритото на р. Дегирмен, пресича се през брод и по черен път със среден наклон 4% се преодолява 310м денивелация до с.Ахметлер. Оттам до Долмените Капакликялар са 2км в югоизточна посока. Общата дължина на екстремната отсечка е 12 км. От Кула може да се продължи 12 км в югозападна посока към с.Коджаязъ и след 2км в посока Кофчаз да се завие на север към Ахметлер. Пътят се спуска до р. Дегирмен и отново се изкачва и след 11 км се достига до селото. За долмените се завива вдясно. Разстоянието от с.Дерекьой до Долмените Капакликялар е е 40 км, а времето, за което може да се вземе, е 5 часа (този път препоръчваме за връщане. velotouring-bg.org).
От Долмените Капакликялар до Дерекьой се кара по обратния път. В центъра на Дерекьой може да се продължи направо към с.Карадере и с.Армутверен или да се мине по обходен маршрут, заобикалящ яз.Армаан, като се завие на юг по Е87 за 3 км до отбивката към с.Армаан и през с.Чукурпънар отново към с. Армутверен (вторият маршрут е с 5 км по-дълъг, но е с по-малка денивелация). Ако изберете първия маршрут, карате по живописен асфалтов път с минимална денивелация по поречието на реката и северно от язовир Армаган до с.Карадере, където завивате на юг по път в лошо състояние към с.Армутверен. Първите 3,5 км са стръмно изкачване с наклон 7%, а след още 3км има отбивка по черен път към Пещерата Казандере. Пещерата е необлагородена. Оттам пътят продължава с плавно спускане към Армутверен като на разклона 500 м преди началото на селото се продължава към с.Сарпдере. От Сарпдере се откланя по асфалтов път на юг (надясно) към Пещерата Дупница – най-дългата пещера в Турция (дължина е 3 200 метра). Указателни табели има навсякъде по пътя (на турски). Пътят е с дължина 5км към Дупница долина като първоначално се спуска към р.Велика, пресича я и се изкачва до голяма поляна за къмпингуване с беседки и бюфет. Оттук се продължава пеш за около 200м по тясна пътека покрай рекичка, която минава под причудлив скален мост, до входа на пещерата. Първата половина е покрай вода – реката, която извира от пещерата се смята за Резовска, а после пътеката се изкачва към големи зали с прекрасни образувания до другия вход на пещерата. Над туристическата част има още две сухи пещери, обитавани от колонии прилепи – едната с два отделни входа и другата – пещерата Къз (Девическата пещера), която започва със склон от 60 градуса. Районът на Дупница е обявен от турската държава за защитена местност от първа степен. Отворена е за туристи от 2003 година. Разстоянието от Дерекьой до пещерата е 36,1 км по асфалт, а максималната денивелация е 380 м. Времето, за което това разстояние може да се вземе е 4ч. 30 мин.
От Пещерата Дупница маршрутът се връща обратно към Сарпдере и продължава на изток (надясно) към Демиркьой покрай река Велика през Балабан. Пътят е с дължина 22 км и не е натоварен. До Балабан изкачването е минимално, следващите 2,5км са с наклон 4%, а 2,7 км преди Демиркьой започва спускане със среден наклон 6,5%. Ако сте любители на планинското колоездене, може след Балабан да се отбиете по черния път по р.Велика, който след 7,2 км се включва в второкласния път Демиркьой – Пойларъ (D565). Завива се на дясно по него за 6,3 км до отбивката за връх Махия (1031м.н.в.)– най-високия връх на Странджа планина. Главният път е тесен и натоварен с наклони до 10% (в първите 4,5км среден наклон 6%), но е в процес на разширение и в близко бъдеще ще е удобен за колоездене. Към върха води 9,7 км стабилизиран черен път, а денивелацията е 300 м. От горе се разкрива уникална 360º гледка към цялата област.
Разстоянието от пещерата Дупница до връх Махия е 42 км (от които 25,1 км по асфалт и 16,9 км по черен път), а максималната денивелация е 710 м. Времето, за което това разстояние може да се вземе, е 6 часа. Връщането от връх Махия става по същия черен път и по D565 към Демиркьой (300м.н.в.), а разстоянието е 25 км. Движението в селото е натоварено и за да се избегнат инциденти, може да се движите по северната улица, успоредна на главната. Край Демиркьой има археологически проучвания за едни от древните центрове за добиване на метали. За средновековната леярна за гюлета Фатих се завива по кафевите указателни табели на дясно след като се мине през центъра. Кара се по асфалтов път в много лошо състояние за 2 км и на разклона се завива на ляво по черен път за още 1,6 км. Ако се продължи по асфалтовия път направо след 2 км има отбивка по черен път на дясно към Езерото Гюнешли. Разстоянието от връх Махия до Езерото Гюнешли през леярна за гюлета Фатихе 40 км (от които 20,4 км по асфалт и 19,6 км по стабилизиран черен път), а максималната денивелация е 835м.
Към Инеада може да се кара по второстепенния път D565 от Демиркьой, който е с дължина 25 км и извън туристическия сезон не е натоварен. В първите 9 км се изкачва плавно на 350 м.н.в. и оттам до морския бряг е само спускане.
На 4км преди Инеада има отбивка по черен път на юг до останалите 4 езера като пътят не може да се използва през есенно-зимния сезон, тъй като районът се наводнява. Първо се отбива на изток към езерото Мерт и след 6,4 км по черния път покрай езерото се излиза на плажната ивица южно от селото. На 8,4 км на юг е езерото Хамам (баня) и на 6 км е езерото Пегина. И двата пътя покрай езерата водят до местността Буланък, където лонгозните гори са почти до морския бряг, на който цъфтят пясъчни лилии, а водите на едноименната река гъмжат от всякакви риби. За да се стигне до последното езеро Сака, може да се пресече река Буланък през брод и да се кара още 8 км по черен път през лонгозните гори или да се мине покрай езерото Хамам към устието на реката и да се върви още 2 км по пясъчната ивица.
*Текста на описанието е взет от сайта Зелени коридори Бургас и публикуван тук с малки корекции и бележки.

Забележителности


Културни забележителности
Музей, гр. Къркларели
джамия Хъзърбей,гр. Къркларели
банята на Хъзърбей, гр. Къркларели
джамия Капан, гр. Къркларели
могилните разкопки Канлъгечит и Ашаъпънар, гр. Къркларели
Долмени Капакликялар
Средновековна леярна за гюлета Фатих
Природни забележителности
Пещера Казандере
Пещера Дупница
връх Махия
Езеро Гюнешли
Лонгозна гора и езера около гр. Инеада

Настаняване


Информация за местата за настаняване можете да намерите на страницата на маршрута на сайта Зелени Коридори Бургас.
Или да потърсите места за настаняване в İğneada и KırklareliBooking.com


Снимки


Kirklareli_mosque

Карти по маршрута

Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта: Download

GPX track: Download

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>