Не е оценено още

Инеада – Къркларели

Зелени Коридори Бургас Маршрут 9

Маршрут из Турското черноморско крайбрежие и южните склонове на Странджа.Описание


Изходна точка на маршрута е курортното селище Инеада. Оттам през лонгозната гора покрай езерата се стига до с. Сиврилер, където се свива на югозапад по стар асфалтов път към с.Къшладжък. Разстоянието е 20,8 км като в първата половина от пътя е плавно изкачване с денивелация 140м, а втората – плавно спускане с денивелация 320м. От Къшладжък до главния път Визе – Къйъкьой е 6,5 км. Пътят минава през хълмиста местност с малки изкачвания и спускания и пресича река Пъбуч при с.Хамидие. На главния път се завива на изток към Къйъкьой, минава се южно от язовир Къйъкьой и северно от язовир Казандере и след 10км плавно спускане с денивелация 140м се стига до курортното селище. В него се влиза през почти напълно запазените крепостни порти от VI век. Крепостните стени на античната Мидия са с дебелина 3 метра и височина над 10 метра. Старите къщи в селцето са запазени във възрожденски стил с типичната атмосфера от преди десетилетия.
На километър от крепостта на север по поречието на река Пъбуч е строеният още по времето на Юстиниян скален манастир „Свети Никола”. На три нива в скалите са изрязани манастирските помещения. Запазени са богатите орнаменти по стените и сводовете.
От Къйъкьой до Визе се стига по нов асфалтов път с дължина 36км през предимно гориста местност с великолепни панорамни гледки. Първите 20км от него са изкачване до кръстопът(325м.н.в.), на който се продължава на юг и след 4км спускане с наклон 4% се минава през с. Кьомюркьой, откъдето започва изкачване до 430м.н.в. и южно от платото отново се спуска към Визе (230м.н.в.). Античната Бизия предлага впечатляващи срещи с древността – останки от древните крепостни стени, кули, порти, църкви иантичен театър. При влизането се продължава направо към крепостта, построена през 72-76г. пр.Хр. и възстановена през VІв. от император Юстиниан. На 300м на юг от нея е църквата “Малката Света София” построена през VІв. от император Юстиниан и превърната в джамия през 1450г. Непосредствено до центъра се намира и идеално съхранения античен театър от II век.
От Визе маршрутът продължава на запад към Пънархисар (Бунархисар) по пътя Къркларели – Истамбул (D020). Пътят е натоварен и тесен. Кара се през основно земеделски райони, а гористите склонове на Странджа остават на север. На 2км от Пойларъ е с.Еренлер, където вляво покрай пътя се намира Гробницата на татко Ахмет от ХІVвек. Има указателни и информационни табели на турски език. Оттам до Пънархисар са 5км с минимално спускане, а Крепостта Пънархисар се намира на хълм в северозападния му край. Движението в селището е основно по главната улица и е изключително затруднено. Трафикът може да бъде избегнат като при стадиона се свие вдясно (на север и после на запад) по малките улички в новата част.
Възможно е разстоянието от Визе до Пънархисар да се мине по алтернативен маршрут, за да се избегне автомобилното движение, ако още преди да излезете от Визе завиете на ляво към Девели. Оттам по стар асфалтов път през Чавушкьой, Доанджа и Тозаклъ се стига до Пънархисар след общо 26км с макс. денивелация 120м.
От Пънархисар до Къркларели по D020 са 29км (приблизително 3часа) през Кайнарджа, Юзкюпдере и Къзълджъкдере с максимална денивелация 55м.
В Къркларели се влиза по ул.”Културуш”, по която се стига до сградата на Общината и Капан джамия, разположена южно от нея. Малко по на юг на отсрещната страна на булеварда е Музеят Къркларели. На север от общината на пресечката с ул.”Кара Умурбей” са джамията и банята на Хъзърбей. Няколко пресечки по на север в Уayla mahallesı може да се разгледат различни по стил старинни къщи. На ключови места града има и чешми, паметници на архитектурата.
В южните покрайнини на града (на около 2км от центъра) са могилните разкопки Канлъгечит– тракийско селище от 3200г.пр.Хр. (в близост до пътя за Бабаески-D555) и Ашаъпънар– тракийско селище от 5300г.пр.Хр.(по ул.”Махия Баба”).

Забележителности


Културни забележителности
Крепостта Мидия, Къйъкьой
Скален манастир “Свети Никола”
Античен и средновековен град Визе (крепост, античен театър), гр. Визе
Църква “Малката Света София”, гр. Визе
Гробница на Ахмет баба, с.Еренлер
Крепостта Пънархисар
Регионален музей, гр. Къркларели
Природни забележителности
Лонгозна гора и езера около Инеада
Устието на река Пабуч
Пещера Къйъкьой
Пещера Йенеси

Настаняване

Информация за местата за настаняване можете да намерите на страницата на маршрута на сайта Зелени Коридори Бургас.
Или да потърсите места за настаняване в İğneada и Kırklareli
[map lat=”41.713947″ lon=”27.645756″ z=9 style=”width: 540px; height:300px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”TERRAIN” kml=”http://velotouring-bg.org/wp-content/uploads/accommodation.kml”]


Booking.com


Снимки


st. nicholas monastery

Карти по маршрута

Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта: Download

GPX track: Download

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>