3.42/5 (6)

Орешец – Белоградчик – Янковец

Кръгов маршрут в района на Белоградчик, Белоградчишките скали и пещерите Венеца и Козарника.Описание


Маршрута може да започне от гара Орешец (както е на трака), ако пътувате с влака, от град Белоградчик или Хан Мадона, ако сте отседнали там.
След като пресечем населеното място Гара Орешец се отделяме на ляво към пещера Венеца и село Орешец. Терена е хълмист, но приятен за каране. Върбовчец е малко след Орешец, а след още толкова се излиза на главен път 102/114 Ружинци-Белоградчик, където завиваме на дясно и скоро пристигаме в Хан Мадона. Дали за нощувка или само за хапване, хана е задължителна спирка.
След Хан Мадона продължаваме към Белоградчик и с леко неусетно изкачване се минава през селата Боровица и Извос. След Извос изкачването става по стръмно, а напред и около нас вече се трупат причудливи скали. На няколко места преди и в самия град може да се отделите от пътя за да разгледате самите скали. В града може да продължите изкачването в ляво до самата Белоградчишка крепост. За да продължите към Гара Орешец от крепоста се връщате до центъра и завивате на ляво, а на кръговото следващо почти веднага по ул. Иван Страцимир. Достигаме Т-образно кръстовище на което сме на дясно и почти веднага минаваме по мост. Около 100 м след моста се отделя път в дясно по който поемаме. Следва 2,5 км изкачване, след което идва дълго и приятно спускане. Ако искате да посетите и пещерата Козарника трябва да следите за черен път на широк завой след като серпентините свършат. Спускането продължава към Гара Орешец.

Забележителности


Културни забележителности
Белиградчишка крепост

Природни забележителности
Пещера Венеца
Белоградчишки скали
Пещера Козарника

Атракциони

Настаняване

Снимки


Карти по маршрута


Пътеводител/Карта: Няма

e-book/PDF карта: Няма

GPX track: Свали

Звездичките са като карането на колело - правят хората щастливи. Всеки път, когато не оцените маршрут за да помогнете при избора на другите, някъде някой пука гума. Това е ужасно. Не го допускайте...

Коментирай, сподели впечатление

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *