FAQ

За какво е сайта Velotouring-bg.org?

Velotouring-bg.org е създаден да представи маутин байк и шосейни маршрути с различна трудност и продължителност с цел популяризиране на велотуризма и вело туринга. Макар да сме създали някои от маршрутите, за да “запълним празнини”, приоритетно представяме маршрути маркирани от локални организации за развитие на туризма и развлечение.

Защо на картата с маршрути има повече начертани отколкото има описани на сайта?

Малко бързаме, нали? Описването на маршрути отнема доста време. Обикновенно на страниците на клубове и организации ние намираме само пътепис или трак, а тук добавяме доста информация към описанията. Ако няма трак, трябва да го създадем, за да опишем денивелация и наклон. Трябва да намерим и опишем забележителностите и местата за настаняване. Това е сравнително дълъг и  бавен процес. В същото време искаме да покажем,  че има много повече възможности за вело туризъм и да провокираме интереса ви към дадени райони, така че и без описание тази дестинация да привлече вниманието ви. Ако нямате търпение пишете ни да забързаме описването на даден маршрут. Така също така ще ни покажете, кой дестинации са по атрактивни и да се съсредоточим да търсим още възможности в този район.

Какво е Крос-кънтри?

Маршрутите категоризирани и описани като крос-кънтри са обикновено маршрути за планинско колоездене по черни пътища и пътеки. Наричаме ги обобщено Крос-кънтри (или по български – През полята) за да ги разграничим от останалите видове Маунтин байк за спускане и състезание, като даунхил, ендуро и фриирайд, често със екстремен елемент и високо ниво на трудност. Описаните тук са максимално достъпни за начинаещи с акцент на удоволствието от обкръжаващата природа, а не техниката на каране, макар, че съдържат технически трудни или стръмни участъци, което ги прави подходящи само за МТБ велосипеди.

Какво означава Уикенд маршрут?

Шосейни маршрути, най-често по слабо ползвани и със слаб трафик пътища, подходящи за от половин до три дни (от петък до неделя) в околностите на големи градове и туристически атрактивни райони. Това е най-лесният и достъпен начин за велотуризъм с улеснен транспорт на велосипеда и разнообразие на културни и природни забележителности. Маршрутите с пренощуване, могат да бъдат с диво къмпиране, ако си носите палатка или в различни по категория хотели, къщи за гости и хижи, дадени във всяко описание.

Какво е велотуринг?

Велотуринга е многодневно вело приключение (повече тук). Обикновено, заради продължителността му е необходимо да носите багаж и/или къмпинг оборудване за няколко дни. Това става, чрез специализирани раници монтирани на велосипеда – дисаги – с различен обем. Използването им се препоръчва, тъй като карането с раница на гърба, особено за няколко дни освен, че е неудобно, е и опасно – измества центъра на тежестта, напряга гръбначният стълб, разранява кожата в местата на интензивен допир.

Какво означават цветовете на картите?

Големите Гугъл карти тук на които са нанесени всички маршрути са доста цветни, нали? Това е защото съдържат повече от една карта. Основните слоеве са карта с трафика и пътищата с лоша или хубава настилка и карта с маршрутите. На слоя със състоянието на пътищата цветове са три – Зелено за пътища, които препоръчваме за каране на велосипед, Жълто за пътища без трафик, но с лоша настилка и Червено за натоварени или опасни участъци, които е хубаво да избягвате или да карате с повишено внимание. Сложили сме и знаци за особено опасни или критични точки.
Самите маршрути също са с няколко цвята. Зелени са крос кънтри и маунтин байк маршрутите. С пурпур са шосейните маршрути. Тези, които не сме описали все още на сайта, са по-бледи, с цел акцента да е върху вече описаните и с GPX тракове.
На картите на самите маршрути, където е изобразен самият GPX файл, има като фон странни точки. Те всъщност са адресите на вело магазини и сервизи, които можете да ползвате при нужда по пътя.

Как да взема описание или GPS трак на път?

Всички описания имат бутон за разпечатване в края на страницата (преди блока за коментари) с избор на блоковете текст, които искате да имате. GPX файлове, също са достъпни във всеки маршрут за сваляне на GPS устройства. Сайта се оразмерява в смартфони и таблети, така че, да имате достъп до него на път. В раздела “Карти по маршрута” можете да намерите издадени карти или пътеводители с връзки към издател или онлайн книжарница, PDF материали и GPX файлове, които да свалите от сайта ни.

Колко струва ползването на файловете от сайта?

Желанието ни е съдържанието да е максимално достъпно и безплатно. Затова към момента покриваме всички разходи свързани със сайта и проучването на маршрути с лични средства. Ако искате да помогнете, можете да направите дарение през системата PayPal, ако сте физическо лице или организация или да се включите в инициативата ни Bike Friendly бизнес, ако предлагате услуги свързани с туризма или да рекламирате тук.

Имам забележка по описанието или елемент на картата, как да ги променя?

Пишете ни. Наистина искаме да представяме актуална информация, а най-добрият източник за това сте самите вие. Ако забележите неточност, нередност или искате да добавите информация, свържете се с нас, ще откликнем веднага.

Може ли да добавя мой маршрут тук?

Имаме форма за предложения на нови маршрути, която да ползвате. Когато предлагате маршрут е хубаво да се съобразите с няколко изисквания, които имаме. Първо – маршрута да е максимално достъпен, независимо от нивото на подготовка – физическа и техническа. Все пак не връщаме и маршрути за напреднали. Второ – маршрута да е туристически и целта му да е посещение на културните и природни забележителности в даден район, а не свързването на две произволни точки с цел изминаване на определен брой километри или личен трак. Трето – обоснована атрактивност за останалите велотуристи, която се определя не само от количеството забележителности, но и безопасността на пътя, комфорт и трудност на каране, достъпност на транспортирането до началната и крайна точка на велосипедите и багажа.

Организираме събитие за велосипедисти. Може ли да го рекламираме тук?

Разбира се. Публикуваме почти всяко от велосипедните събития във Фейсбук с импорт тук. Общността ни се разраства и с удоволствие бихме споделили всяка интересна инициатива. Акцентираме на споделяне, така че не пращайте реклами (за тях вижте малко по-горе) за продажби, разпродажби и платени турове, а покани за участие…

Имам статия за колоезденето. Ще я публикувате ли?

Ще се радваме да го направим. Отворени сме и желаем да се разширим с нови автори, редактори, дори модератори или администратори на сайта. Ако статията ви е свързана с велотуризма, безопасността, екипировката или друга тема близка до сайта изпратете ни го.

Трябва ми персонален съвет за нещо, което не намирам тук!

Във Facebook сме създали отворена група точно за тази цел. Всеки може да се присъедини, да публикува и отговаря на въпросите там.

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

2 thoughts on “FAQ

  • Радо

    Здравейте, харесвам страницата ви, но ми се иска да има повече информация за велотуринг и маршрути, подходящи за семейства с деца. Ако трябва да бъда по-конкретен, става дума за веломаршрути до 10-20 км и без голяма денивелация и степен на трудност. Нещо от рода на Панорамната пътека на Железница и Бистрица. Такава секция определено би се радвала на интерес, понеже е трудно да се отркрият подходящи семейни вело-маршрути.

  • Оги Стоянов Post author

    Здравейте.
    И нашето желание е такова, преоритет са ни по-лесните и зарибяващи маршрути. Но маршрутите са много, а пишещите тук малко 🙁

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>