Ликийският път през 2017

Details
Start:

март 31 - 05:00 pm

End:

април 14 - 05:00 pm

Website:
Event Website
Organizer

Байкария

Phone: 0885 184 342 Website: Organizer's Website

През пролетта на 2017 ще имате възможност да се включите в преминаването на всяка от трите части на Ликийския път – от Фетие до Калкан, от Калкан до Демре и от Караоз до Анталия.
По-долу са описани програмите за всеки отделен етап.

Част 1. От ФЕТИЕ до КАЛКАН (31.03 – 08.04.2017)

ПРОГРАМА

Ден 0. (31.03). Отпътуване с автобус от София до Истанбул.
Ден 1. (01.04). Самолет от Истанбул до Даламан и трансфер с микробус до Олудениз. Настаняване в малък хотел.
Ден 2. (02.04). Преход от Олудениз (Синята лагуна) до Фаралия. Преминаваме по склоновете на планината Баба Даг и “Залива на пеперудите”. Настаняване във Фаралия.
Ден 3. (03.04). Преход от Фаралия до Кабак. В по-голямата си част маршрута се движи в непосредствена близост до морския бряг, като в последната част се изкачва до Кабак, разположено на 300 м.н.в. Продължителност на прехода около 7 часа.
Ден 4. (04.04). Преход от Кабак до Гей. Този ден продължаваме с ходене сред красиви гори край морето. Минаваме през изолирания, но чудесен плаж Чене, след което по стръмна пътека се връщаме отново във високата част на планината. Продължителност около 6 часа.
Ден 5. (05.04). Преход от Гей до Гявураглъ. От Гей продължаваме към живописно разположеното селце Бел. Движим се по горски път, а отдясно се откриват чудесни гледки към морето. След Бел започваме спускане по камениста пътека и достигаме вилното селище Гявураглъ. Оттам с трансфер се отправяме към мястото за настаняване за следващите две вечери – Патара. При достатъчно време и желание по път можем да посетим светилището Летуун. Продължителността на прехода е около 6 – 7 часа.
Ден 6. (06.04). Този ден е малко по различен от предишния. Наричаме го свободен. Тези, които имат желание ще могат да посетят археологическите обекти Ксантос и Патара, а пък който иска ще може да се разходи из дюните и плажната ивица на Патара – известна, като една от най-дългите по турските брегове.
Ден 7. (07.04). В последният ден предвиден за преходи ще преминем разстоянието от Патара до Калкан, преминавайки през живописния Ялъ Борун. Последната вечер прекарваме в курортното градче Калкан.
Ден 8. (08.04). Трансфер до Даламан и полет до Истанбул. Пътуване до София.

УСЛОВИЯ

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка ще осъществим с комбиниран превоз. До азиатската част на Истанбул ще пътуваме с обществен транспорт (автобус – 7 часа), след което до Даламан ще летим със самолет – около 1 час. На връщане ще използваме същата комбинация. При ранно закупуване на билети, тази комбинация може да струва около 100 евро / човек. За повече информация, може да погледнете flypgs.com или turkishairlines.com

Настаняване – по време на прехода ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.
Храна – по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обядите ще организираме сами (сандвичи).
Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.
Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач на сдружение „Байкария“.
Метеорологични условия – по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 – 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.
Какво включва таксата за участие? – таксата включва настаняване на база полупансион (5 пъти) и нощувка със закуска (2 пъти), превоз от Даламан до Фетие и от Калкан до Даламан, превоз на багажа по целия маршрут, водач. Таксата не включва транспорт до и от Даламан, застраховки, обеди, входни такси, бакшиши.
Такса за участие – 310 евро.
Допълнителна информация и запитвания можете да отправяте на [email protected] или на 0885 184342 (Васил Тодев)

Част 2. От КАЛКАН до ДЕМРЕ (07.04 – 15.04.2017)

ПРОГРАМА

Ден 0. (07.04) – Отпътуване с автобус по линия София – Истанбул. Пътуването започва следобяд на 07.04 с очаквано пристигане в азиатската част на Истанбул около 04.00 часа на 08.04.
Ден 1. (08.04) – Пътуване със самолет от летище “Сабиха” до Antalya. Очакван час на пристигане в Antalya – 07:30. Трансфер с автобус до градчето Kalkan и настаняване. Свободно време през деня за почивка и разходка в градчето.
Ден 2. (09.04) – Начало на прехода по маршрута. Започваме с изкачване по височините северно от Kalkan. За около три часа достигаме билна седловина, от която се спускаме към затворената долина на Bezirgan. Селцето ни посреща с цяла махаличка от дървени хамбари, използвани в миналото от местните хора за съхранение на зърно. В далечината на север се виждат нереално белите върхове на планината Akdagi (Бялата планина). След кратка почивка в Bezirgan продължаваме с изкачване на югоизток. Пред нас прънатите къщички на село Saribelen, което е и целта на прехода за деня. Настаняваме се в къща за гости “Moonstone house”.
Общата продължителност на прехода е около 7 часа.
Ден 3 (10.04) – целта за този ден е пристанищното градче Kas. За да достигнем до него ще ходим пеш, но също така ще използваме автомобилен транспорт в част от трасето. От Saribelen до селцето Gokceoren се движим по широка пътека, траверсираща едно възвишение на около 800 м.н.в. От пътеката се откриват чудесни гледки на юг към средиземно море и гръцкия остров Castelorizo. За около 2.5 часа достигаме до Gokceoren. След кратка почивка тук ще използваме автомобилен транспорт, за да достигнем до селцето Cukurbag, разположено високо над Kas. От Cukurbag се спускаме до Kas по стръмна, но изключително живописна пътека, от която се открива прекрана панорама към залива на Kas, полуостровите и островите в района. За около 3 часа слизаме до Kas, където се настаняваме в малък хотел (тип пансион). Привечер имаме свободно време за разходка из уличките и старините на Kas.
Общата продължителност на прехода е около 6 часа.
Ден 4. (11.04) – този ден отново използваме комбиниран транспорт, за да продължим по маршрута. От Kas с лодка пресичаме залива, за да достигнем Limanagzi. Оттук продължаваме по пътечка сред маслинови горички на югоизток. За около два часа достигаме живописен залив наречен Ufakdere. Тук правим кратка почивка за чай и продължаваме по крайбрежието на изток. Пътечката, по която се движим е доста камениста и изисква постоянна концентрация и подходящи обувки J. За около четири часа от Ufakdere достигаме до целта за деня – село Bogazcik, разположено в планинска котловина на около 400 м.н.в. Настаняваме се в селска къща. Продължителността на прехода е около 7 часа.
Ден 5. (12.04) – от Bogazcik се насочваме на югозиток и следвайки стара пътечка, вриволичеща между камъни и маслинови дръвчета се спускаме до залива на Aperlae. Aperlae е бил от значимите градове в древна Ликия. Разположен в тесен и продълговат залив, това място има прекрасна естествена защита и относително лесен достъп до намиращия се в близост древен град Apolonia. Наближавайки Aperlae виждаме все повече руини, подсказващи за някогашния разцвет. Долната част на пътеката е осеяна с множество саркофази и гробници. В най-ниската, разположена непосредствено до морския бряг, част личат останки от стари постройки – част от тях в момента са под водата, в резултат от срутване през 141 година. Правим кратка почивка в разположената наблизо къща за гости и продължаваме по маршрута си на изток. Пресичаме обширно заравнено пространство и достигаме до западната част на залива Kekova. Оттук до целта за деня – село Ucagiz отиваме за около два часа, следвайки доста интересна пътечка по брега на морето. В Ucagiz се настаняваме в пансион, в който ще останем за следващите три вечери.Продължителността на прехода е около 7 часа.
Ден 6. (13.04) – този ден е свободен и ще го прекараме в околностите на залива Kekova. Ще имаме възможност да избираме между плаване с туристическо корабче из заливите наоколо, посещение на останките от потъналия град Kekova, плаване с кану или посещение на градчето Kalekoy.
Възможностите ще бъдат допълнително дискутирани и уточнени на място.
Ден 7. (14.04) – продължаваме на изток по маршрута. Всъщност и последния ден от прехода. За около шест часа ще преминем по крайбрежието до плажа Cayagzi, разположен недалеч от съвременния град Demre. По пътя си ще спрем в красивите заливи на Gokkaya и Kapakli.
От Cayagzi с микробусче ще отидем до руините на древния град Myra, след което пътуваме до Antalya за последна нощувка.
Ден 8. (15.04) – трансфер до летище, откъдето със самолет летим до “Sabiha” в Истанбул. Оттам с автобус пътуваме обратно до София.

УСЛОВИЯ

Пътуването до началната точка на прехода и връщането от крайната точка ще осъществим с комбиниран превоз. До азиатската част на Истанбул ще пътуваме с обществен транспорт (автобус – 7 часа), след което до Анталия ще летим със самолет – около 1 час. На връщане ще използваме същата комбинация. При ранно закупуване на билети, тази комбинация може да струва около 100 евро / човек. За повече информация, може да погледнете flypgs.com или turkishairlines.com
Настаняване – по време на прехода ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.
Храна – по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обядите ще организираме сами (сандвичи).
Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.
Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач на сдружение „Байкария“.
Метеорологични условия – по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 – 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.
Какво включва таксата за участие? – таксата включва 4 нощувки на база полупансион (Saribelen, Bogazcik, Ucagiz (2)), 3 нощувки на база нощувка и закуска (Kalkan, Kas, Antalya), автобусни трансфери от Анталия до Калкан и от Демре до Анталия, превоз на багажа по целия маршрут, кратък трансфер от Gokceoren до Cukurbag, превоз с лодка в залива на Kas, водач (и). Таксата не включва пътуването с автобус и самолет до Анталия и обратно, входни такси за музеи, обеди, застраховка и бакшиши.
Такса за участие – 310 евро.
Допълнителна информация и запитвания можете да отправяте на [email protected] или на 0885 184342 (Васил Тодев

Част 3. От КАРАОЗ до АНТАЛИЯ (07.04 – 15.04.2017)

ПРОГРАМА

Ден 0. (07.04). Пътуваме от София през Истанбул (автобус) до Анталия (самолет).
Ден 1. (08.04). Пристигаме рано сутринта в Antalya и пътуваме около 1.30 часа с автобус до началната точка на прехода – селцето Karaoz. Време за почивка.
Ден 2. (09.04). От Karaoz се насочваме на юг към носа на полуостров Gelidonya. В началото се движим по приятен горски път, а с наближаване на носа поемаме по хубава пътека, която ни извежда да едноименния фар. Фарът е построен през 30те години на 20ти век и съвсем доскоро е бил поддържан от членовете на едно местно семейство. Продължаваме на север, изкачвайки се по билото на полуострова, докато достигнем кота 400 м.н.в. Оттук пътеката започва да се спуска по източните склонове на полуострова, а пред нас се откриват красиви гледки към морето и стръмните склонове покрити с хубава борова гора. Следва ново изкачване, което ни извежда на седловина, разположена високо над село Adrasan, което и целта ни за деня. Нощуваме в Adrasan – живописен залив, с удобни места за къмпиране и плаж. Общата продължителност на прехода е около 9 часа.
Ден 3. (10.04). От Adrasan продължаваме на север в посока Cirali. Прехода за деня преваля едно било, което отделя двата живописни залива. Изкачването до прохода (около 700 м.н.в.) минава през красива борова гора, а веднъж изкачили се до най-високата точка започваме спускане по интересна пътека, покрита с гъста растителност. С множество серпентини се спускаме до каньона Olympus и изведнъж се оказваме в центъра на античния град носещ същото име. След кратко посещение на обекта, минавайки по плажа се насочваме към целта за деня – Cirali. Тук оставаме за две нощувки. Общата продължителност на прехода е около 7 часа.
Ден 4. (11.04). Този ден от програмата е предвиден за почивка. Ще имаме възможност да разгледаме по-подробно руините на Olympus, да се излежаваме по плажа или да посетим Chimera – място, на което от скалите излиза естесвен газ, който гори постоянно.
Ден 5. (12.04). От Cirali се отправяме се отправяме на североизток към Ulupinar и Beycik. Пътеката се изкачва сре борови гори и за около 3 часа достигаме Ulupinar (голямата вода) – популярно място, известно с обилните си потоци и рибни ресторантчета. Целта ни за деня е Beycik – живописно слеце, разположено на около 800 м.н.в по южните склонове на Mt Olympus. От селото се откриват хубави гледки към морето и варовиковите склонове на първенеца на планината – Tahtali (2366 м.н.в.). Нощуваме в селото.
Ден 6. (13.04). Прехода през този ден ще ни отведе в района на връх Tahtali, който е изключително живописен и впечатлява в вековните гори от ливански кедър. В началото следваме горски път, но след около час започваме същинското изкачване по прекрасна планинска пътека, провираща се между вековните дървета. От време на време се откриват хубави гледки към крайбрежието и скалистите зъбери на планината. За около 4 часа достигаме най-високата част на прехода – една седловина, разположена на около 1800 м.н.в. в северното подножие на Tahtali. Откриват се гледки към вътрешността на планината и зъберите над Анталия. Следва спускане от почти 1000 метра, което ни води до крайната цел за деня – село Yailakuzdere. Оставаме за нощувка в семеен пансион. Общата продължителност на прехода е около 9 часа.
Ден 7. (14.04). В началото на днешния преход ще използваме транспорт, за да достигнем района на Guynuk Yailasi – пръснато селце, от което започва пътеката към каньона Guynuk. Започваме със спускане, което ни отвежда до скалистия каньон на реката, след което отново набираме височина по склона, за да избегнем непроходимото речно корито. Движим се сред хубава борова гора. Следобяд се спускаме до устието на каньона и приключваме прехода си в едноименното селце. Оттук до Antalya пътуваме с автобус и се настаняваме в хотел за последна нощувка.
Ден 8. (15.04). Сутринта летим от Antalya до Istanbul, а следобяд пътуваме с автобус обратно към София.

УСЛОВИЯ

Настаняване – по време на прехода ще се настаняваме в къщи за гости и малки хотели, разположени в селцата по маршрута.
Храна – по време на прехода ще разчитаме на приготвена в къщите за гости храна за закуска и вечеря. Обядите ще организираме сами (сандвичи).
Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от съпътстващ транспорт. Ние ще ходим с малки раници.
Водач по маршрута – групата ще бъде водена от водач на сдружение „Байкария“.
Метеорологични условия – по това време на годината температурите по маршрута варират в рамките на 15 – 25 градуса. Може да се очакват превалявания от дъжд.
Какво включва таксата за участие? – таксата включва настаняване на база полупансион (5 пъти – Karaoz, Adrasan, Cirali, Beycik, Yailakuzudere) и нощувка със закуска (2 пъти – Cirali, Antalya), превоз от Antalya до Karaoz и от Guynuk до Antalya, превоз на багажа по целия маршрут, водач. Таксата не включва транспорт до и от Antalya, застраховки, обеди, входни такси, бакшиши.
Такса за участие – 310 евро.
Допълнителна информация и запитвания можете да отправяте на [email protected] или на 0885 184342 (Васил Тодев)


 

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>