Вело тур около яз. Студен кладенец „Студен Кладенец 100”

Details
Date:

май 11

Time:

07:30 am - 08:00 pm

Event Category:

Организирано каране

Website:
Event Website
Organizer

Nomad Team

Website: Organizer's Website

„Студен Кладенец 100”
11-13 май 2018г.

Това вело приключение ще бъде едно от нашите предизвикателства за вас, приключенците, които обичате да изпробвате границите на своите възможности. Тази обиколка на яз. Студен кладенец е с дължина 100 км. и обща положителна денивелация около 2600 м. и ние ще я изминем с велосипедите за три дни. Ще се движим по черни пътища, които свързват малки селца и запустели махали. Ще прекосим от изток на запад планината Стръмни рид. Тя е разделена от река Бююк дере на два основни рида, които ще изкачим и спуснем последователно. Ще минем през ловното стопанство на Студен кладенец, където ще можем да срещнем стада от муфлони, сърни и зубри в естествената им среда. Ще прекосим резервата „Вълчи дол”, в който пък е втората по-големина колония на Белоглави лешояди у нас. Вероятно те ще се реят над нас, докато се спускаме към стената на Студен кладенец, заобиколени от скални феномени и тучни ливади, осеяни с бели камъни. От северната страна на язовира ще комбинираме черни пътища и асфалт. По сравнително по-лек терен и минавайки през няколко села край резерват „Средна Арда”, ще достигнем подножието на известната крепост Моняк. След нея ще минем над язовира по най-дългия въжен мост в България, свързващ селата Широко поле и Лисиците. И накрая, пресичайки брод на река Джерал с велосипедите, ще достигнем крайната ни точка – село Летовник. Феноменалните пейзажи и богатия животински свят ще бъдат навсякъде, а малките селца и гостоприемните хора в тях ще направят това приключение още по-прекрасно. Всеки километър и всяка капка пот ще бъдат възнаградени, защото макар и нелек, този маршрут ще ви разкрие магията на Източни Родопи.

Програма:
Ден първи:
Тръгваме от София в 7,30 ч. в посока Кърджали. Разтоварваме велосипедите на село Летовник и потегляме по маршрута Летовник – с. Биволяне – ловно стопанство „Крояците”. Нощувката е в хижата на ловното стопанство на брега на язовира. Домакините предлагат и вечеря, но разбира се, всеки може да си приготви сам храната. Разстояние за деня – 26 км. с денив. +700 м. – 850м

Ден втори:
След закуска в 8,30 ч. потегляме по маршрута Крояците – рез. „Вълчи дол” – с. Поточница – с. Светослав – с. Гняздово. Маршрутът е най-дълъг и труден, но и с най-панорамни гледки към язовира и към долината на р. Арда. Накрая на деня ще спим в къща за гости с веранда, гледаща към язовира и домакини с прекрасна кулинарна програма с продукти от домашната ферма.
Преход за деня – 48 км. и денив. +1300 м. – 1250

Ден трети:
Ще се възползваме от добрата закуска на нашите домакини и към 9,00 ч. потегляме за последния участък с. Гняздово – с. Висока Поляна – с. Лисиците – с. Летовник. Това е разнообразен маршрут, който отново редува черните пътища с асфалта. Минавайки през няколко села, ще стигнем до въжения мост преди село Лисиците. Там на брега на язовира ще си направим и един прекрасен обяд с храна от магазина, на който ще спрем в село Широко поле. И след като се заредим с енергия и красиви гледки, ще направим последни усилия, за да достигнем село Летовник. Финалните километри минават през места, буквално откъснати от света, но с хора, които с усмивки на лицата са готови винаги да ви помогнат.
Разстояние за деня 23 км. и денив. +600 м. – 500

Вело турът е с ниво на трудност над средното. Няма сложни технични участъци, но има трудни изкачвания и спускания през каменисти терени. Карането е предимно по черни пътища и около 20 км. асфалт. Трябва ви предимно издръжливост и добър велосипед. Осигурен е и съпътстващ транспорт, с който да се засичаме на определени точки и на местата за нощувка.
Впуснете се в това приключение и проверете своите възможности!

Цена: 220 лв. – при група от мин. 6 човека

Цената включва: транспорт от София до яз. Студен кладенец и обратно, превоз за велосипеда, съпорт и превоз на основния багаж по време на тура, вело водач по целия маршрут, застраховка-злополука.

Цената не включва: нощувки 20лв в л.ст. Крояците. и 25лв в къща за гости в с. Гняздово – 25 лв. със закуска; храна и напитки по време на тура; наем на велосипед, в случай че нямате ваш.

Екипировка:
• обувки – туристически, с добри грайфери;
• бързосъхнещи фланелки от изкуствена материя;
• раница – еднодневна до 30 л.;
• пуловер/полар;
• ветроупорно яке с качулка;
• ветроупорен панталон;
• вело клин с памперс – препорачителен;
• фенерче или челник;
• шише за вода и/или термос;
• туристическо ножче;
• слънчеви очила с UV защита;
• слънцезащитен крем с фактор над 20;
• запалка/кибрит;
• храна – сух пакет за преходите, сурови ядки, шоколад и др.;
• ръкавици и каска;
• резервни вътрешни гуми – 2 бр.;
• планински велосипед в добро техническо състояние.

Записвания на: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up


Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>