Велотуринг БГ само пре-публикува публичната информация налична за събитието. За промени на мястото, условията за участие или такси, най-добре се свържете с посочения организатор.


Зарежда Събития

« Виж всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

С колела в Родопите – първи стъпки

28 юли в 09:00 - 3 август в 17:00

Такса: 360 лв.

„С колела в Родопите – първи стъпки“ е за всички, които имат базисни умения в планинското колоездене, искат да подобрят карането си и да преживеят вълнуващи моменти в учене и забавление сред родопските гори. Програмата е стационарна и се провежда в района на Горски център “Чатъма”. Целта е малчуганите да добият начални теоретични и практически умения за планинско колоездене, включващи техники за каране по горски пътища и пътеки, правилно сменяне на скорости, спиране, поддръжка на велосипеда.

Програмата е насочена към деца на възраст 10 – 13 години.

Включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– практически занятия, свързани с подобряване техниката на колоездене в планината – безопасност, катерене, спускане, спиране;
– повишаване на знанията за поддръжаката на планинския велосипед – смяна на гуми, почистване и смазване, ремонтни дейности;
– плаване с кану и въжена градина на бреговете на язовир Голям Беглик;
– научаване на правила за групово предвижване в планината;
– занимателни игри и групови задачи.

Дати за провеждане: 28.07. – 03.08.2019г.
Краен срок за записване: 19.07.2019г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. Пристигане и настаняване. Децата пристигат в горски център “Чатъма” след кратък пешеходен преход от язовирната стена. Прекарваме следобеда в устройване на лагера за следващата седмица, запознаване с мястото и екипни игри.

Ден 2. Устройство на планинския велосипед. Първата част от деня посвещаваме на занимания, свързани с техническото устройство на велосипеда. Заедно ще разглобим и сглобим основните компоненти на един велосипед с цел да разберем как се нарича всяка една от отделните части и каква е нейната функция. След обяд правим кратка разходка около бреговете на язовира.

Ден 3. Смяна на скоростите и техника на изкачване по горски пътища. В този ден ще се занимаем малко по-детайлно със скоростния механизъм на велосипеда. Ще се опитаме да разберем как функционират предавките и защо е важно винаги по време на каране да използваме правилна комбинация от предавки. Ще се запознаем с основните техники на въртене при изкачване по горски пътища и пътеки, а в следобедните часове ще разнообразим програмата си с кратка разходка с канута във водите на язовир Голям Беглик.

Ден 4. Баланс и техники на каране при спускане. В рамките на деня ще се упражняваме да балансираме върху велосипеда. Това умение е изключително важно при спускането по горски пътища и пътеки и по тази причина е важно да му обърнем специално внимание. Ще пробваме и различни техники за спускане, както и основното правило за спазване на дистанция, което има голямо значение за сигурността на карането. След обяд ще имаме свободно време, в което ще можем да минем по въжената градина на горския център.

Ден 5. Ремонт. Днешният ден е посветен на това как да правим малки ремонти по време на път – ще залепим и сменим спукана гума, ще настроим спирачките на велосипеда, ще почистим и смажем веригата – дейности, които се налагат постоянно по време на велопътешествията в планините. В следобедните часове ще направим кратка разходка в района.

Ден 6. Повечко каране. В този ден ще направим по-дълго каране из долините и поляните в района на Беглика. Целта е в рамките на това каране да практикуваме още веднъж получените знания и умения, като в същото време се наслаждаваме на красивата природа в района. Вечерта правим разбор на лагера и имаме време за допълнителни дискусии по темите.

Ден 7. Отпътуване… с каране. В последния ден от програмата ще се погрижим за почистването и прибирането на лагера, след което ще се отправим на едно последно каране към района на язовир Широка поляна, където ще си вземем довиждане и ще закрием лагера.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите тук: https://kids.bikearea.org/chesto-zadavani-vprosi/.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 360 лв.
Цена за организиран транспорт (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.
В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипед, отговарящи на описаните в сайта условия, или да наемат такива от нас. Цената на нает велосипед за целия период на лагера е 70лв.
*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

За записване и въпроси: 0889 698182 Стела Калоянова/ [email protected] или чрез формата в сайта: https://kids.bikearea.org/s-kolela-v-rodopite-prvi-stpki/

Програмите се организират и провеждат от туроператор АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност №: РК-01-7585/13.07.2016 г.

Детайли

Начало:
28 юли в 09:00
Край:
3 август в 17:00
Стойност:
360 лв.
Категория за Събитие:
Уебсайт:
https://www.facebook.com/events/645003769286002/

Организатор

Лагер Беглика
Телефон:
088 899 2864
Email:
bikearea@gmail.com
Уебсайт:
https://kids.bikearea.org

Място

Чатъма
Чатъма, яз.Голям Беглик, Batak, Bulgaria + Google Map

Ако сте организатор или ентусиаст и желаете повече интересни събития да бъдат публикувани и достигнат до вело общноста, свържете се с нас от контакти тук или на Фейсбук страницата ни.