Велотуринг БГ само пре-публикува публичната информация налична за събитието. За промени на мястото, условията за участие или такси, най-добре се свържете с посочения организатор.


Зарежда Събития

« Виж всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

С колела в Родопите – първи стъпки

28 юли в 09:00 - 3 август в 17:00

Такса: 360 лв.

„С колела в Родопите – първи стъпки“ е за всички, които имат базисни умения в планинското колоездене, искат да подобрят карането си и да преживеят вълнуващи моменти в учене и забавление сред родопските гори. Програмата е стационарна и се провежда в района на Горски център “Чатъма”. Целта е малчуганите да добият начални теоретични и практически умения за планинско колоездене, включващи техники за каране по горски пътища и пътеки, правилно сменяне на скорости, спиране, поддръжка на велосипеда.

Програмата е насочена към деца на възраст 10 – 13 години.

Включва следните дейности:

– бивакуване сред природата;
– практически занятия, свързани с подобряване техниката на колоездене в планината – безопасност, катерене, спускане, спиране;
– повишаване на знанията за поддръжаката на планинския велосипед – смяна на гуми, почистване и смазване, ремонтни дейности;
– плаване с кану и въжена градина на бреговете на язовир Голям Беглик;
– научаване на правила за групово предвижване в планината;
– занимателни игри и групови задачи.

Дати за провеждане: 28.07. – 03.08.2019г.
Краен срок за записване: 19.07.2019г.

Детайлно описание на програмата:

Ден 1. Пристигане и настаняване. Децата пристигат в горски център “Чатъма” след кратък пешеходен преход от язовирната стена. Прекарваме следобеда в устройване на лагера за следващата седмица, запознаване с мястото и екипни игри.

Ден 2. Устройство на планинския велосипед. Първата част от деня посвещаваме на занимания, свързани с техническото устройство на велосипеда. Заедно ще разглобим и сглобим основните компоненти на един велосипед с цел да разберем как се нарича всяка една от отделните части и каква е нейната функция. След обяд правим кратка разходка около бреговете на язовира.

Ден 3. Смяна на скоростите и техника на изкачване по горски пътища. В този ден ще се занимаем малко по-детайлно със скоростния механизъм на велосипеда. Ще се опитаме да разберем как функционират предавките и защо е важно винаги по време на каране да използваме правилна комбинация от предавки. Ще се запознаем с основните техники на въртене при изкачване по горски пътища и пътеки, а в следобедните часове ще разнообразим програмата си с кратка разходка с канута във водите на язовир Голям Беглик.

Ден 4. Баланс и техники на каране при спускане. В рамките на деня ще се упражняваме да балансираме върху велосипеда. Това умение е изключително важно при спускането по горски пътища и пътеки и по тази причина е важно да му обърнем специално внимание. Ще пробваме и различни техники за спускане, както и основното правило за спазване на дистанция, което има голямо значение за сигурността на карането. След обяд ще имаме свободно време, в което ще можем да минем по въжената градина на горския център.

Ден 5. Ремонт. Днешният ден е посветен на това как да правим малки ремонти по време на път – ще залепим и сменим спукана гума, ще настроим спирачките на велосипеда, ще почистим и смажем веригата – дейности, които се налагат постоянно по време на велопътешествията в планините. В следобедните часове ще направим кратка разходка в района.

Ден 6. Повечко каране. В този ден ще направим по-дълго каране из долините и поляните в района на Беглика. Целта е в рамките на това каране да практикуваме още веднъж получените знания и умения, като в същото време се наслаждаваме на красивата природа в района. Вечерта правим разбор на лагера и имаме време за допълнителни дискусии по темите.

Ден 7. Отпътуване… с каране. В последния ден от програмата ще се погрижим за почистването и прибирането на лагера, след което ще се отправим на едно последно каране към района на язовир Широка поляна, където ще си вземем довиждане и ще закрием лагера.

*Така описаната програма може да претърпи малки промени по решение на инструкторите в зависимост от индивидуалните особености на групата и метеорологичните условия.

Повече за условията за записване и участие (настаняване, храна, екипировка, транспорт и т.н.) можете да научите тук: https://kids.bikearea.org/chesto-zadavani-vprosi/.

Моля, прочетете внимателно!

Такса за участие*: 360 лв.
Цена за организиран транспорт (двупосочно): 60 лв.

Включва храна, инструктори, специализирана екипировка, застраховка. Не включва стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка.
В тази програма участниците могат да се включат със собствени велосипед, отговарящи на описаните в сайта условия, или да наемат такива от нас. Цената на нает велосипед за целия период на лагера е 70лв.
*Таксата е валидна при минимум 12 участници.

За записване и въпроси: 0889 698182 Стела Калоянова/ [email protected] или чрез формата в сайта: https://kids.bikearea.org/s-kolela-v-rodopite-prvi-stpki/

Програмите се организират и провеждат от туроператор АР ЕНД БИ АДВЕНТЧЪР ООД с удостоверение за извършване на туроператорска дейност №: РК-01-7585/13.07.2016 г.

Детайли

Начало:
28 юли в 09:00
Край:
3 август в 17:00
Стойност:
360 лв.
Категория за Събитие:
Уебсайт:
https://www.facebook.com/events/645003769286002/

Организатор

Лагер Беглика
Телефон:
088 899 2864
Email:
bikearea@gmail.com
Уебсайт:
https://kids.bikearea.org

Място

Чатъма
Чатъма, яз.Голям Беглик, Batak, Bulgaria + Google Map

Ако сте организатор или ентусиаст и желаете повече интересни събития да бъдат публикувани и достигнат до вело общноста, свържете се с нас от контакти тук или на Фейсбук страницата ни.


Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>