Как да пресичаме и да се престрояваме с велосипед

Защо се движим в дясно? Защото, така пише във всеки един правилник за движение по пътищата. 

Крайно дясно се движат всички превозни средства, който се движат със скорост по бавна от останалите участници в движението. Но колко в дясно! 

Толкова,  че хем да не пречим на останалите, хем да сме в безопасност от обичайните за края на уличното платно препятствия – канали, кофи за смет, паркирали автомобили и най вече техните врати. Важно условие, което също трябва да спазваме е движението да е в една права, за да са спокойни водачите зад нас. Особено е опасно, ако има паркирал автомобил, да тръгнем рязко в ляво без сигнал. Особено ако сме между няколко такива и няма видимост към нас.

Целта на движението на пътя е да бъдете видим от останалите участници в движението. Затова, нищо че сте най-ниската брънка от “хранителната” верига на пътя, не се крийте по кьошетата, а карайте смело, като равноправни участници на пътя.

Особено е важно това, когато трябва да се престроите на кръстовище или да завиете на ляво.  Тази маневра, трябва да е подготвена още от далеч. Както казахме най-опасни са резките маневри, затова от далеч и плавно подходете. Дайте време на шофьора до, зад и пред вас да ви видят добре. Сигнализирайте с ръка.

Когато завивате на ляво никога не дублирайте в завоя автомобил. Карайте пред или зад колата. Особено е важно това когато имате камион, бус или рамарке до вас.

Друг вариант за завой на ляво е да използвате пешеходните пътеки. Завиване заедно с автомобилите е схема 1. Ако не сте се престроили и сте останали в дясно, може заедно с автомобилите да продължите на право, и да спрете на пешеходната пътека за на ляво, където да изчакате зелената светлина на свтофара в тази посока, след което да продължите. Но включване отново в движението, така може да е и опасно. Затова може да използвате и схема 3. Влизайки по пешеходната пътека и заставайки до колите за направо по вашата посока.

Винаги карайте по посока на движението, за да сте видим за останалите.


Статия от Екипа на ВелоТуринг-БГ

Ами ти? Би ли искал да бъдеш гост-блогър на Велотуринг-БГ? Ние ще публикуваме твоята… Вдъхновяваща статия… Съвет как да… Описание на маршрут… Статия да бъдем по-добри велосипедисти. Фото есе – Дайте ни един куп снимки и ни кажете малко повече за тях. Да, няколко снимки към материала винаги е добра идея. Пишете ни за да получите всички подробности около гост материалите. И благодарим предварително!

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>