Пътна безопасност за велосипедисти

Една от причините много от велосипедистите да се ограничават в каране в парковете и алеите, вместо да се наслаждават на предимствата на велотуринга, като атрактивен туризъм е страхът за собствената безопасност по споделени с автомобили пътища. В България между 550 и 600 велосипедисти всяка година са участници в ПТП, като около 30 от тях загиват (Статистика ДОКК-ПБДП). И въпреки тези статистики и страхове, има много хора, които съвсем безопасно и сигурно карат велосипеди по пътищата независимо от трафика. Това е така, защото те спазват основни мерки за безопасност и правят така че, водачите на автомобили ги виждат. Затова вижте нашите препоръки за безопасност и съблюдавайки ги се насладете на междуградското и градско велосипедиране.

DSC01860

Съвети за каране на велосипед по пътя

1. Карайте внимателно.

 • Карайки велосипед, все едно карате автомобил – Правилника за Движение по пътищата важи и за вас. Спазвайте дистанция, спирайте на светофари и пешеходни пътеки, не се качвайте на тротоара освен, ако не е част от велоалея.
 • В мокро време съобразете скоростта си. При спиране ще имате по дълъг спирачен път и съответно по дълго време за реакция.
 • Карайте по посока на движението, уверено и възможно на еднакво разстояние от тротоара – т.е. ако през няколко метра има паркирани автомобили, не е нужно след всеки отново да се прибирате отново към тротоара, най-малкото защото паркираният автомобил ще ви “скрие” от идващите автомобили, а и трябва да излезете косо на платното. Ако карате право, останалите участници в движението ще са по спокойни.
 • Обмислете да карате с каска.
 • Поддържайте велосипеда технически изправен.

2. Уверете се, че шофьорите ви виждат.

 • Както казахме по-горе – не се крийте между паркираните автомобили. Карайте така, че винаги да ви виждат.
 • Използвайте светлини на велосипеда и носете светлоотразителни дрехи особено в тъмната част на денонощието, в града по принцип или при лоши атмосферни условия.
 • Правете зрителен контакт с останалите участници в движението, особено на кръстовищата, така че, да знаете, че сте забелязан.
 • Винаги сигнализирайте ясно преди маневра или завой.
 • Използвайте звънец – не всеки пешеходец, може да ви види.

3. Съобразявайте се с автомобилите.

 • Най-много инциденти се случват, когато автомобила завива на дясно и ви прегражда пътя или затваря към тротоара. Това, че не е сигнализирал, не означава. че автомобила ще продължи напред. Ако пред вас автомобил се престоява за да завие в следващата пресечка, забавете скоростта си и му дайте време да се изнесе.
 • Никога не карайте от вътрешната страна на дълги и големи превозни средства, като камиони или автобуси, особено на кръстовища.
 • При завой камионите създават грешната представа, че има много място за вас между камиона и тротоара, но това е измамно и свободното място се “стапя” по бързо от времето за реагиране. Също така от външната страна задната част на камиона се нуждае от непредвидено пространство.

Обучения за безопасност

Много организации свързани с колоезденето, като начин на живот, хоби или спорт организират обучения и групови карания. Ако не сте сигурни в уменията си, като велосипедист е хубаво да се присъедините към някоя група, за да придобиете опит и самочувствие.

Съвети за шофьори

Независимо, че инцидентите с велосипедисти са “едва” 1,2% от всички ПТП, не е за подценяване факта, а напротив е доста обезпокоителен, че всяка година се издават около 1 млн. наказателни акта на водачи годишно (в тази малка страна!!), като над 150 000 от нарушенията са свързани с превишена скорост и употреба на алкохол. Затова не трябва да забравяме, че не само велосипедистите трябва да внимават на пътя, но и шофьорите да се съобразяват и да пазят колоездача на пътя:

 • Когато завивате на дясно, погледнете за идващи велосипедисти и не ги засичайте или притискайте към бордюра.
 • Давайте достатъчно място между вас и велосипедиста, когато го изпреварвате. Не по-малко от половин метър и не повече от 0,80 – 1м. е предостатъчно.
 • Спазвайте дистанция и съобразете удълженото време за реакция на велосипедиста при мокра настилка.
 • И велосипедистите се заслепяват от дългите фарове, превключвайте когато се разминавате.

Не забравяйте, че автомобилисти и велосипедисти са с равни права на пътя. Взаимното уважение е ключа към приятното и безопасно каране.


Статия от Екипа на ВелоТуринг-БГ

Ами ти? Би ли искал да бъдеш гост-блогър на Велотуринг-БГ? Ние ще публикуваме твоята… Вдъхновяваща статия… Съвет как да… Описание на маршрут… Статия да бъдем по-добри велосипедисти. Фото есе – Дайте ни един куп снимки и ни кажете малко повече за тях. Да, няколко снимки към материала винаги е добра идея. Пишете ни за да получите всички подробности около гост материалите. И благодарим предварително!

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>