Безопасно каране на велосипед в снега

WinterCycle-512x295-customКарането в сняг може да бъде доста опасно и обикновено през зимата не се толкова много ентусиастите, които го практикуват, но все пак ако решите да използвате велосипеда по заснежените и заледени улици, ето няколко съвета:

1. Проверете прогнозата за времето

Проверете прогнозата за времето за да се облечете правилно. Обърнете внимание на предупрежденията за заледяване. Това особено важи, ако излизате рано, тъй като в повечето случай заледяването се получава през нощта.

2. Помислете за краката си

Носете подходящи обувки с грайфер. Това ще предотврати не само приплъзването на крака от педала, но и ако спрете на заледена повърхност. Гети, термо чорапи, апрески са добра идея.

3. Използвайте различно колело или гуми

Ако имате възможност да използвате по широки грайферни гуми или маунтайн байк, направете го. Ако не можете да смените гумите, можете да използвате вашите, но по-меки за по добро сцепление.

4. Свалете седалката

Свалете седалката малко, за да изместите центъра на тежеста, което ще ви даде по добър контрол. Така също ще стъпвате на земята по бързо и стабилно.

5. Обмислете различен маршрут

Приоритетно главните пътни артерии се разчистват от падналият сняг и лед и се обработват със сол и препарати. Затова, ако снегът е пресен или е имало заледяване през нощта, сменете маршрута, които ползвате през по централни и главни пътища, като отбягвате малките все още непочистени улички.

6. Стойте по-далеч от канавките

Локви и вади, които са замръзнали, обикновено се образуват в близост до канавките и отточните шахти. Затова карайте по централно на улицата, където автомобилите вече са разнесли и разтопили леда.

7. Спирайте внимателно

Когато спирате, правете го внимателно, натискайки постепенно и леко задната спирачка. Или по добре, ако се окажете на заледен участък, избегнете спирането и бавно продължете докато участъка свърши. Помнете, че по заснежени и заледени пътища спирачният ви път се удължава, както и на останалите участници в движението.

8. Проверявайте колелото

При зимно каране, снегът и леда лесно се “лепят”  по спиците, веригата и движението на колелото, затова и проверявайте често работят ли коректно спирачките и превключването на скорости.


Статия от Екипа на ВелоТуринг-БГ

Ами ти? Би ли искал да бъдеш гост-блогър на Велотуринг-БГ? Ние ще публикуваме твоята… Вдъхновяваща статия… Съвет как да… Описание на маршрут… Статия да бъдем по-добри велосипедисти. Фото есе – Дайте ни един куп снимки и ни кажете малко повече за тях. Да, няколко снимки към материала винаги е добра идея. Пишете ни за да получите всички подробности около гост материалите. И благодарим предварително!

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>