21 полезни съвета да организирате първият си вело туринг

Ако решите да се впуснете в приключението Вело туринг и да прекарате няколко дни в пътешестване на колело, планирането може да изглежда по-страшно, отколкото самото пътуване. Къде да нощуваме, каква храна да носим, колко багаж, как да се приберем след тура? Ето и няколко съвета и подготовката и пътуването да са приятни.

1. Карайте го полека. Не е нужно да минавате по 90-100 км. на ден… всеки ден. Освен, че единствен спомен от пътуването ще е умората, можете от натоварването да получите и контузия или увреждане. Изберете първият си маршрут така, че по всяко време да имате достъп до влакова или междуградска автобусна линия.

2. “Нека пропуснем тази част…” Ако велосипеда се развали, уморите се или искате да пропуснете натоварен трафик, няма нищо лошо или срамно да хванете транспорт до следващата точка по маршрута.

3. Не купувайте скъпа екипировка. Всеки иска хубаво колело, професионални дисаги, соларни панели и други скъпи джаджи. Но за първо пътуване е малко прекалено. Какво ще стане със този инвентар, ако не ви хареса… или го ползвате веднъж годишно. Хубавите неща са простички. Вземи назаем дисаги от приятел, а парите дай за прекрасна финална вечер на пътуването с любимият човек в хубав хотел.

4. Питайте местните. GPS-а и смарт телефона са хубаво нещо, но от тях няма да научите историята на местната църква, кога са набрани зеленчуците в селският магазин или къде най-добре да опънете палатка.

5. Ден за почивка. Ако сте избрали маршрут за седмица, на 3-ят или 4-ти ден си починете целодневно от велосипеда. Разходете се, хапнете в ресторант питателна храна, посетете някой минерален извор или басейн. Ако продължите да натоварвате тялото си или в деня за почивка ще минете съвсем кратко разстояние или ще карате прави от болките в седалищната част…

6. По леко с нанадолнищата. Бъдете внимателни при спускания в и извън населени места. Дупки на пътя, “легнали полицаи” и какви ли не препятствия дебнат по пътя и срещайки ги с висока скорост, можете да пострадате. Или най-малкото дисагите ви да се разхвърчат по пътя. Особено трябва да сте внимателни с влизането в завой и опасността от подхлъзване на гумите по натрупаният там пясък.

7. Не се отчайвате след първата спукана гума. Най-вероятно няма да е последната. Лепенето отнема 15 минути и е приемлив повод за почивка, но трябва да разтоварите цялото колело. Затова “от тренирайте” упражнението преди да тръгнете на път. И се запасете с достатъчно лепенки. Но пък не тръгвайте с тази нагласа. Шанса да не спукате гума изобщо за цялото пътуване си е цели 50%.

8. Оглеждайте се за плодни дръвчета. Лятото и есента, край пътя можете да си осигурите безплатно огромно количество плодове и съответно витамини. Ябълки, круши, сини сливи или смокини, зависи от района в който сте.

9. Правете много снимки. Това са вашите спомени. Снимайте забележителности, себе си и велосипеда, как карате по пътя или как си почивате, как се забавлявате и как кампингувате. Всички хубави моменти, които да споделите с приятели.

10. Не забравяйте старите интереси. Въпреки, че сте тръгнали на велотур, не го приемайте за ново заместващо хоби. По скоро, като много удачно допълнение. Планинарство, катерене, парапланеризъм са перфектни активности за ден off (виж 5).

11. Водете си дневник. Имате снимките, добавете текст. Споделете изживяванията с един пътепис за личният си блог или за сайтове като нашият. А ако си водите записки вечер след километрите изминат път, те ще са по пълни и ще ви помогнат да се отпуснете от дневното натоварване.

12. Носете си резервни части за дисагите. Ако в малките градчета ще намерите магазини за велосипеди, където можете да закупите част по велосипеда, то за дисагите ви няма такъв шанс. Така че, си вземете комплекта за шиене, кръпки PVC или кордура и свински опашки или тел за куките.

13. Не забравяйте водата. Тъй като по цял ден ще сте активни в колоезденето, имате нужда от много вода за да бъдете добре хидратирани и възстановявате загубите. Из българските пътища има много крайпътни чешми, но от вас зависи колко шишета ще напълните и къде ще ги закрепите.

14. Не се плашете от кучетата. Макар, че бездомните и/или улични кучета са голям проблем за колоездачите, не се плашете от тях. Ако ви залаят или тръгнат да преследват, спрете да въртите педали за известно време или намалете и повишете заплашително глас. Много хора носят пръти (удачни и за подпиране на натоварените велосипеди) или кучегон устройства, но рядко агресията от двете страни избуява толкова, че да се стигне до използването им.

15. Бъдете гъвкави. Въпреки изчисленията по маршрута и предварителният план, на път всичко се случва. Я колелото нещо прещрака, я спукана гума, я времето се развали… Така, че бъдете приспособими към промените и променяйте плана и маршрута съобразно ситуацията.

16. Хората питат, отговорете им. По пътя доста често ще ви задават въпроси. Особено, ако велосипеда е натоварен с дисаги и багаж. От баналните като – От къде сте? Накъде сте тръгнали?, до най-риторичният – Колко ви плащат да го правите? Макар, понякога с труден отговор, отговаряйте на въпросите.

17. Поздравявайте другите велосипедисти. По пътя ще срещнете и други велотуристи. Това е удобен момент да размените информация и идеи за маршрути, забележителности, места за нощувка. Може да срещнете пътешественик обикалящ страната, континента  или дори света, което да разшири мирогледа и да ви вдъхнови за смели нови идеи. Общността на велотуристите не е голяма, така че не пестете усмивките и добрата дума.

18. Багажа може да е малко, но рядко много. Какво да взема? – Кафеварката или пакетчета нес кафе! Сандалите или туристическите обувки! Кърпа за лице или хавлия! Избора е труден, но не искате, когато нещо ви трябва да ви липсва. Задължително вземете важните неща, но не се лишавайте и от комфорта. Реденето на багажа за вело излет е същото, като за пешеходен такъв, плюс инструменти за велосипеда и резервни гуми. Все пак не изхождайте от гледната точка, че няма значение колко тежи багажа ви след като “ще се вози”, защото за да се вози, вие трябва да въртите педалите.

19. Нанагорното все някога свършва. Не се притеснявайте, ако по маршрута има дълго или стръмно изкачване. Щом има път нагоре, значи ще има и път на долу. Важно е, да композирате маршрута си така, че да е с кратки изкачвания и дълги плавни спускания, както опитваме да описваме маршрутите ние. Дори да свалите скоростта на придвижване до 4-5 км/ч., то след това при спускане ще наваксате времето.

20. Не се притеснявайте, че сте бавни. Велотуринга не е състезателна дисциплина. Ако закъснявате от графика, които сте си създали, то е защото сте се надценили. Разглеждайте забележителности, любувайте се на гледката, посещавайте атракции, прекарвайте приятно времето с компанията си… Ако времето ви притиска, прекратете тура, но не насилвайте тялото си просто да покриете някакъв си километраж.

21. Забавлявайте се. Най-важното в един тур е да донесе положителни емоции и приятни спомени. Затова и се забавлявайте максимално по време на приключението.


Статия от Екипа на ВелоТуринг-БГ

Ами ти? Би ли искал да бъдеш гост-блогър на Велотуринг-БГ? Ние ще публикуваме твоята… Вдъхновяваща статия… Съвет как да… Описание на маршрут… Статия да бъдем по-добри велосипедисти. Фото есе – Дайте ни един куп снимки и ни кажете малко повече за тях. Да, няколко снимки към материала винаги е добра идея. Пишете ни за да получите всички подробности около гост материалите. И благодарим предварително!

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>