Проверка на колелото преди път


Подобно на всяка машина, колело ще работи по-добре и ще се ползва по-дълго, ако се грижите за него правилно. Направете проверката на колелото редовен навик – регулярните проверки и поддръжка може да ви помогне да се насладите безпроблемно на карането и да се избегне ремонт на пътя.

Какво ще ви трябва:
– Велосипедна помпа.
– Набор от шестограм ключове.

За да не забравите нещо важно ето лесен начин да запомните реда и нещата, които трябва да проверите. Това е т.нар. Проверка М. Направете проверката по начина които пишете буквата М, като започвате от задният венец, нагоре през седалката, надолу към курбелите и педалите, нагоре към кормилото и пак надолу към предната гума.

11 стъпки, за проверка на велосипеда:

1. Проверете задното колело дали е здраво закрепено и лоста за бързо освобождаване е в заключено затворено положение. Не всички колела имат такива лостове за бързо освобождаване. Ако гумата е закрепена с гайки, проверете дали са добре завити от двете страни.

2. Проверете спиците дали са с равно напрежение и няма хлабави. Дръпнете всяка спица с пръст. Звукът от всички спици трябва да бъде много сходен.

3. Проверете дали има достатъчно въздух в гумите. Ако гумата е мека, напомпайте. Препоръчителното налягане на гумите обикновено е написано някъде на гумата.

4. Проверете седалката дали не е хлабава и че не сте вдигнали колчето над лимита обозначен върху него. За затягане използвайте ключ шестограм или лоста за бързо освобождаване на скобата под седалката.

5. Убедете се, че веригата е чиста и смазана. Поддържането на веригата чиста и смазана е важно за гладкото функциониране на вашия велосипед. Ако обаче използвате прекалено много смазочно масло, това ще натрупа повече мръсотия и ще направи почистването на веригата по трудно.

6. Уверете се, че педалите се въртят гладко и че курбелите са здраво закрепени без видим луфт, въртят се гладко и не скърцат.

7. Уверете се, че предната гума и кормилото не се движат независимо един от друг и че кормилните скоби са затегнати. Извършването на тази проверка става от предната част на колелото, като държите предното колело между коленете си и усуквате кормилото.

8. Проверете дали има някакво луфт или тракане във вилката. Извършването на тази проверка става като здраво хванете лапата на кормилото с една ръка и стиснете предната спирачка с другата ръка. Това ще задържи предната гума, така че можете да се разклатите предната част на велосипеда за да се установи дали има луфт или тракане.

9. Уверете се, че предната и задната спирачки работят правилно. Двете страни на спирачния механизъм трябва да се движат, когато се натисне на спирачката. Ако това не се случи, регулирайте малкият регулаторен винта на стационарната част, докато и двете страни се движат отново. Повечето спирачки имат тези регулаторни винтове. Накладките на спирачките трябва да са успоредни на каплата и да не докосват външната гума. Накрая, проверете предната спирачка чрез натискането ѝ и избутване на колелото напред, а задната чрез прилагане на спирачката и издърпване на колелото назад.

10. Проверете рамката за пукнатини или повреди.

11. Проверка на предното колело. Повторете проверката от задното колело.


Статия от Екипа на ВелоТуринг-БГ

Ами ти? Би ли искал да бъдеш гост-блогър на Велотуринг-БГ? Ние ще публикуваме твоята… Вдъхновяваща статия… Съвет как да… Описание на маршрут… Статия да бъдем по-добри велосипедисти. Фото есе – Дайте ни един куп снимки и ни кажете малко повече за тях. Да, няколко снимки към материала винаги е добра идея. Пишете ни за да получите всички подробности около гост материалите. И благодарим предварително!

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>