Почистване на велосипеда през пролетта

Поддържането на чисто колело е важно по много причини. Това удължава живота на частите в колелото, намалява риска от корозия и ръжда и прави по-лесно убеждаването на хората с които живеете, че мястото му е вътре в къщата.

Пролетта обаче заради топенето на снега, честите валежи и калта дори по асфалтовите пътища правят чистенето по-труден и продължителен процес. Още по-мъчителна е мисълта, че на следващият ден, когато излезете да покарате, ще се върнете със също толкова кално и мръсно колело. Затова и измиите цялото колело само, ако прогнозата за следващите няколко дни не включва дъждж или вече не можете да видите средното си движение от калта. А това ще се случи 1-2 пъти в месеца.
Но веригата и спирачките са дребен детайл за които можете и трябва да се грижите след всяко каране.
10850115_324880574370144_4479603728711910441_n
Преди да смажете веригата, я почистете със парцал от мърсотията и песъчинките и подсушете добре. Използвайте специална смазка за вериги или машинно масло. WD-40 е обезмаслител и колкото и добре да действа първоначално, ще трябва да сложите смазка след като действието му отмине или го изчистите. Ако сваляте веригата за да я изчистите в масло, то при следващото каране отново ще има натрупана мърсотия по нея – изчакайте с това до началото на лятото. Смазвайте веригата като въртите педалите и превключвате скорости. Така ще сте сигурни, че смаската се е разнесла по всички звена и венци и най-вече по дерайльора. След като смажете веригата за 4-5 минути, минетете на спирачките.

Често подценявани при поддръжката, спирачките са важна част особено пролеттно време. Не използвайте същият парцал с който сте изчистили веригата, а чист. С него първо избършете каплите в частта, където накладките се опират в тях. Избършете и тях, така че да отстраните всички песъчинки и мърсотия. Ако при следващото каране чуете дълго, протяжно скърцане при натискане на спирачките, значи не сте се справили. Премахването на песъчинките от каплите ще удължи живота на накладките и ще намали спирачният път. Ако сте с дискови спирачки, използвайте чиста кърпа за да избършете дисковете и да ги подсушите.

Това е. Ако чистенето ви е отнело повече от 10 минути, значи сте се отвлекли в детайлите. Все още отдалеч колелото може да изглежда мръсно и кално, но важните за вас части са чисти и готови за следващото каране.