Почистване на велосипеда през пролетта

Поддържането на чисто колело е важно по много причини. Това удължава живота на частите в колелото, намалява риска от корозия и ръжда и прави по-лесно убеждаването на хората с които живеете, че мястото му е вътре в къщата.

Пролетта обаче заради топенето на снега, честите валежи и калта дори по асфалтовите пътища правят чистенето по-труден и продължителен процес. Още по-мъчителна е мисълта, че на следващият ден, когато излезете да покарате, ще се върнете със също толкова кално и мръсно колело. Затова и измиите цялото колело само, ако прогнозата за следващите няколко дни не включва дъждж или вече не можете да видите средното си движение от калта. А това ще се случи 1-2 пъти в месеца.

Но веригата и спирачките са дребен детайл за които можете и трябва да се грижите след всяко каране.

10850115_324880574370144_4479603728711910441_n
Преди да смажете веригата, я почистете със парцал от мърсотията и песъчинките и подсушете добре. Използвайте специална смазка за вериги или машинно масло. WD-40 е обезмаслител и колкото и добре да действа първоначално, ще трябва да сложите смазка след като действието му отмине или го изчистите. Ако сваляте веригата за да я изчистите в масло, то при следващото каране отново ще има натрупана мърсотия по нея – изчакайте с това до началото на лятото. Смазвайте веригата като въртите педалите и превключвате скорости. Така ще сте сигурни, че смаската се е разнесла по всички звена и венци и най-вече по дерайльора. След като смажете веригата за 4-5 минути, минетете на спирачките.

Често подценявани при поддръжката, спирачките са важна част особено пролеттно време.

Не използвайте същият парцал с който сте изчистили веригата, а чист. С него първо избършете каплите в частта, където накладките се опират в тях. Избършете и тях, така че да отстраните всички песъчинки и мърсотия. Ако при следващото каране чуете дълго, протяжно скърцане при натискане на спирачките, значи не сте се справили. Премахването на песъчинките от каплите ще удължи живота на накладките и ще намали спирачният път. Ако сте с дискови спирачки, използвайте чиста кърпа за да избършете дисковете и да ги подсушите.

Това е. Ако чистенето ви е отнело повече от 10 минути, значи сте се отвлекли в детайлите. Все още отдалеч колелото може да изглежда мръсно и кално, но важните за вас части са чисти и готови за следващото каране.


Статия от Екипа на ВелоТуринг-БГ

Ами ти? Би ли искал да бъдеш гост-блогър на Велотуринг-БГ? Ние ще публикуваме твоята… Вдъхновяваща статия… Съвет как да… Описание на маршрут… Статия да бъдем по-добри велосипедисти. Фото есе – Дайте ни един куп снимки и ни кажете малко повече за тях. Да, няколко снимки към материала винаги е добра идея. Пишете ни за да получите всички подробности около гост материалите. И благодарим предварително!

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>