Как да изберем и купим употребявано колело

Избор на велосипед

Употребяваното колело се явява чудесна алтернатива при ограничен бюджет. Или при ограничено ползване на велосипеда. Изборът на употребявани велосипеди в момента е голям, защото освен крайните потребители продаващи личните си колела има и огромен внос на употребявани велосипеди. Затова и изборът е труден, още повече, че много рядко магазините за употребявани колела посочват модел или година, да не говорим за размер на рамката.

Стеснете търсенето

Първо трябва да знаете, какъв велосипед ви трябва – за града или за планина. Ако карате по асфалт из града или на туринг не ви трябва колело с амортисьорна вилка или дискови спирачки. Спрете се на няколко обяви, които най-добре комбинират желаният велосипед и цена. Второто и може би най-важното е да получите съвпадение между избраното колело и размера на рамката подходящ за вас. Това е най-трудната и компромисна част при покупката на употребявани велосипеди. Ако не знаете размера на подходящата рамка за вас използвайте калкулатори като този. И не забравяйте, че размерите за планински и шосейни рамки са различни за един и същи човек. Когато знаете размера, пишете на продавача да ви изпрати рамерите на тръбата под седалката и курбелите. Ако знаете модела велосипед, направете проучване в бази данни като Bicyclebluebook.comBikepedia.comVelobase.com. Така ще добиете представа за година на производство и други интересни детайли.

Инспекция на състоянието

Малките драскотини и ожулвания по боята са нещо нормално за употребяван велосипед, но наличието на ръжда, вдлъбнатини и пукнатини задължително трябва да се избягват. Погледнете под вилката и долната част на колелото за ръжда и всички места със заварки по рамката, защото това е първото място, където се образуват пукнатини. Проверете каплите. Интензивното каране в планината или предишни падания могат да изкривят каплата или да повредят работата на амортисьорната вилка и лагерите в движението. А смяната на вилка, обикновенно струва повече отколкото самият употребяван велосипед. Добра идея при покупка на старо колело е самата покупка да стане в близост или в магазин за велочасти или сервиз. Така преди да купите колелото, ще бъде прегледано от специалист и преди да сте дали парите ще знаете колко още ще трябва да дадете за части и възстановяване.

Мога ли да го върна?

Покупката на употребяван велосипед, обикновенно не идва с гаранция и сервиз. Съществува и реална опасност да попаднете на крадено колело и да “изгорите” с парите, когато реалният собственик си познае колелото. Ако купувате онлайн, вижте дали има “Политика на връщане” и “Преглед преди плащане” и какви коментари са оставени от предишни куповачи. Ако сте от голям град с достатъчно избор на продавачи, какъв е смисълът да поръчате колело от срещуположният край на България освен, че транспортните разходи ще вдигнат цената! Още повече, че ако купувате от вашият град можете да видите велосипеда и да го инспектирате лично преди сделката.

Имам ново колело 🙂

Когато купите употребяван велосипед задължително го оставете във вело сервиз за профилактика. Да му смажат лагерите и движението, да се сменят ръкохватките или бронята на жилата, да се проверят всички гайки и болчета, да се напомпат добре гумите и дори, ако е нужно да се сменят външните с подходящият грайфер… В името на комфорта, можете дори да смените кормилото или седалката (задължително ще се случи в един момент). Така ще имате чувството, че карате ново колело. Профилактиката и дребните нови части ще оскъпят новата ви покупка с някои и друг лев и ще покажат дали сте направили добра сделка или не.


Статия от Екипа на ВелоТуринг-БГ

Ами ти? Би ли искал да бъдеш гост-блогър на Велотуринг-БГ? Ние ще публикуваме твоята… Вдъхновяваща статия… Съвет как да… Описание на маршрут… Статия да бъдем по-добри велосипедисти. Фото есе – Дайте ни един куп снимки и ни кажете малко повече за тях. Да, няколко снимки към материала винаги е добра идея. Пишете ни за да получите всички подробности около гост материалите. И благодарим предварително!

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>