Как да изберем и купим употребявано колело

Избор на велосипед

Употребяваното колело се явява чудесна алтернатива при ограничен бюджет. Или при ограничено ползване на велосипеда. Изборът на употребявани велосипеди в момента е голям, защото освен крайните потребители продаващи личните си колела има и огромен внос на употребявани велосипеди. Затова и изборът е труден, още повече, че много рядко магазините за употребявани колела посочват модел или година, да не говорим за размер на рамката.

Стеснете търсенето

Първо трябва да знаете, какъв велосипед ви трябва – за града или за планина. Ако карате по асфалт из града или на туринг не ви трябва колело с амортисьорна вилка или дискови спирачки. Спрете се на няколко обяви, които най-добре комбинират желаният велосипед и цена. Второто и може би най-важното е да получите съвпадение между избраното колело и размера на рамката подходящ за вас. Това е най-трудната и компромисна част при покупката на употребявани велосипеди. Ако не знаете размера на подходящата рамка за вас използвайте калкулатори като този. И не забравяйте, че размерите за планински и шосейни рамки са различни за един и същи човек. Когато знаете размера, пишете на продавача да ви изпрати рамерите на тръбата под седалката и курбелите. Ако знаете модела велосипед, направете проучване в бази данни като Bicyclebluebook.comBikepedia.comVelobase.com. Така ще добиете представа за година на производство и други интересни детайли.

Инспекция на състоянието

Малките драскотини и ожулвания по боята са нещо нормално за употребяван велосипед, но наличието на ръжда, вдлъбнатини и пукнатини задължително трябва да се избягват. Погледнете под вилката и долната част на колелото за ръжда и всички места със заварки по рамката, защото това е първото място, където се образуват пукнатини. Проверете каплите. Интензивното каране в планината или предишни падания могат да изкривят каплата или да повредят работата на амортисьорната вилка и лагерите в движението. А смяната на вилка, обикновенно струва повече отколкото самият употребяван велосипед. Добра идея при покупка на старо колело е самата покупка да стане в близост или в магазин за велочасти или сервиз. Така преди да купите колелото, ще бъде прегледано от специалист и преди да сте дали парите ще знаете колко още ще трябва да дадете за части и възстановяване.

Мога ли да го върна?

Покупката на употребяван велосипед, обикновенно не идва с гаранция и сервиз. Съществува и реална опасност да попаднете на крадено колело и да „изгорите“ с парите, когато реалният собственик си познае колелото. Ако купувате онлайн, вижте дали има „Политика на връщане“ и „Преглед преди плащане“ и какви коментари са оставени от предишни куповачи. Ако сте от голям град с достатъчно избор на продавачи, какъв е смисълът да поръчате колело от срещуположният край на България освен, че транспортните разходи ще вдигнат цената! Още повече, че ако купувате от вашият град можете да видите велосипеда и да го инспектирате лично преди сделката.

Имам ново колело 🙂

Когато купите употребяван велосипед задължително го оставете във вело сервиз за профилактика. Да му смажат лагерите и движението, да се сменят ръкохватките или бронята на жилата, да се проверят всички гайки и болчета, да се напомпат добре гумите и дори, ако е нужно да се сменят външните с подходящият грайфер… В името на комфорта, можете дори да смените кормилото или седалката (задължително ще се случи в един момент). Така ще имате чувството, че карате ново колело. Профилактиката и дребните нови части ще оскъпят новата ви покупка с някои и друг лев и ще покажат дали сте направили добра сделка или не.


Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>