Как да пътешестваме с велосипед евтино

Прекарвайки на велосипеда по няколко часа на ден по време на пътешествие, в края на деня всеки иска краката му да отпочинат, да вземе душ, да се нахрани хубаво за да възтанови изразходваните сили и да се наспи за да е свеж и готов за километрите на следващият ден.
Най-големите разходи по време на вело пътешествие (а често и единствените) са тези за храна и настаняване. А когато пътешествието е седмица или две, много хора се притесняват, че ще им бъде скъпо. Ето няколко идеи как да минимализирате разходите по време на път.

1. Пътувайте с приятел.

Пътувайки с приятел увеличавате шанса да намалите разходите си … наполовина. Ще си разделяте сметката за храната, или единият ще плати за крайпътно хапване, а другият нощувката. Също така увеличавате двойно познатите и приятелите из страната на които можете да гостувате или да ви помогнат по време на пътешествието. Най-малкото (но най-важното), с другарче по пътя, той отминава по-неусетно и приятно, не се насилвате да изминавате Х километри и заедно взимате важни решения.

19

2. Използвайте Warm Showers или групата ни във Facebook.

Warm Showers е сайт като Couchsurfing, но за велотуристи. И тъй като е по-малка и специазирана група е по отворена да помага. Това е най-добрата алтернатива за настаняване, особено ако ще пътешествате из Европа. В България за момента WS общността е малка и най-вече средоточена в столицата, но с популяризирането на велотуризма се надяваме да се разшири, както и покрай сайта тук да се заформи система за споделено гостуване и подкрепа. Ако ви харесва идеята  – пишете ни.

3. Кампингувайте диво.

Колкото и нелегално да се опитват да го изкарат, дивото къмпингуване си е прекрасен начин да се насладиш на природата и … да спестиш някой лев. Макар че, парите дадени в къмпинг, обикновенно остават там за неговата поддръжка, това е разход, който можете да спестите. Използвайте баните и тоалетните на крайпътни заведения, бензиностанции или къщи покрай които минавате. Ако ще опънете палатка в нечий двор или ливада, не забравяйте първо да говорите със собственика. Едно от най-удобните места за нощуване се оказват малките манастири. Хора като дядо Йоан от Правешкия манастир впечатляват с добротата, щедроста и вярата си.

DSC02092

4. Бъдете отзивчиви

Когато пътувате ще се изненадате колко много хора ще ви предложат помощ. Разбира се, не са малко и тези за които ще изглеждате като скитник или хипи. Но това не трябва да ви спира да говорите с хората, които срещате по пътя в градове и села. Разказвайте къде сте били и накъде отивате – ще получите съвет откъде да минете, разпитвайте  къде можете да нощувате евтино – ще ви предложат легло в собствената си къща или място за палатка в двора, питайте за магазин или доматите в градината и може да получите куп храна като подарък. Човешко е да си подозрителен към непознати, но също така и да си приветлив и да помагаш на хората.
Най-малкото вашите разкази могат да запалят и някой друг да остави автомобила и да яхне велосипеда за да пътешества.

5. Пазарувайте умно.

По време на по-дълго пътуване е по-добре да пазарувате храна, която да си готвите, отколкото да се храните в крайпътни заведения всеки ден. На цената на един обяд в ресторант можете да закупите храна за 2-3 дни. В големите градове супермаркетите всеки ден пускат стоки с намалени цени на промоция или защото срока на годност изтича. При положение, че нямате възможност да съхранявате подукти дълго време при пътуване с велосипед – т.е. купуваш – използваш в рамките на ден или два, няма от какво да се притеснявате и купувайки храна с изтичащ срок на годност.

6. По-малко време в градовете

Големите градове са както съблазнителни за посещение, така и скъпи. В един регионален или областен музей, можете да видите всичко което ви е нужно за цялото пътешествие. Но това идва с цената на билета. И никога в по-голям град не е един музей. Имате колело – карайте към хълма с руините или през гората, макар да няма екскурзовод, пак ще научите много за историята на мястото или биологичното разнообразие в района. Не е нужно да обиколите 10 възрожденски къщи-музей за да научите повече за бита на местните, вземете си кафе в старата част на града и седнете да го изпиете – покрай вас ще мине цялата история на мястото.

DSC01685

7. Говорете с местните

Никой не познава един район по-добре от хората живеещи там. Питайте хората за посока или какво да видите, каква храна да опитате, къде да нощувате. Ако сте подслонени от велосипедист, не изпускайте този шанс за идеи, препоръки или предложения за веломаршрут или път от домът му в посоката в която сте поели. А най-вероятно и ще ви препоръча при кой да отседнете в следващият град – негов приятел или роднина – не само вселената се разширява.
Ако срещнете други велопътешественици по пътя, спрете и обменете информация за пътя – кой накъде, какво има напред и какво е останало назад, направете си обща снимка, обменете facebook или блогове… Може следващият път да пътувате заедно.

 


Статия от Оги Стоянов

Велотурист и създател на сайта. Повече за мен и пътешествията ми – в моя блог

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>