Как да бъдем в добро здраве по време на велотур

Колоезденето обикновенно ни поддържа в добра форма и здраве. Но излизайки на няколкодневна обиколка, освен с красивите пейзажи, често се сблъскваме и с лошо време, физически натоварвания над възможностите ни, неадекватен хранителен режим за усилията които полагаме. Затова и от приятно прекарване сред природата, велотура може да се превърне в изпитание за физиката и вместо удоволетворени, да се приберем болни и изтощени. Ето как да предотватим това.

1. Тренирайте преди тур.

Започнете да тренирате преди да тръгнете на няколкодневна обиколка. Колкото сте по във форма, толкова по-лесно ще издържите на предстоящите километри и предотвратите травми. Също ще посвикнете със седалката. Прекарвайте повече време на колелото, отколкото обикновенно. По време на тур ще сте на него по цял ден. Болката в седалището пак ще я има, но вече ще сте свикнали и ще откриете как седалката ви е по удобна.

2. Пийте вода!

Пийте вода. Много вода. Независимо дали сте жадни или не. 3 литра на ден се изпиват неусетно, особено ако сте избрали за дестинация Източните Родопи или Лудогорието през лятото. Затова си носете достатъчно вода или поне бутилки за нея. Крайпътни чешми има достатъчно, но освен за пиене ще ви трябва и за готвене вечер или кафе и чай сутрин ако сте на къмпинг. В някои райони (като например пограничните със Сърбия) със сигурност ще ви тряват и йодиращи таблетки за прочистване на водата.

3. Яжте правилно.

Щом хабите по около 6000 калории на ден, нормално е да изяждате всичко пред очите ви. Но какъв е смисълът да се натъпчете с храна, ако малко след това отново ще сте гладни! Чипсове, вафли, сладолед… не, че не ги заслужаваме – напротив…не дават необходимите калории, нужни ни да въртим педалите цял ден. Те ни връщат цвета на лицето и усмивката бързо, но и бързо усещаме, че сме ги изразходвали. Вместо тях, яжте повече храни с фибри. Придържайте се към зърнени храни и макаронени изделия, плюс плодове и зеленчуци. Докато сте на път, намирането на здравословна храна може и да е трудно, но не забравяйте, че минавате през райони, където може да закупите градински и домашно отглеждани храни.
Тахан, фастъчено масло, ядки, черен шоколад, банани са някои от глезотиите за които няма да съжалявате, че сте си взели.

4. Планирайте времето.

Неприятно е да се кара в голяма жега. Особено в открити и безводни райони. Ако ще карате в такъв район, то направете го умно. Започвайте да карате рано сутрин, по обяд и следобяда направете почивка на сянка и продължете привечер…
В студените дни слънцето и топлината се появяват за кратко и трябва да използваме този момент. Ще ни е топло и комфортно докато се движим, а когато спрем трябва да е по добра причина, защото ако се отпуснем на студа след това трудно ще продължим. Независимо дали караме в студено или топло време, най-важното е как сме облечени и как дрехите регулират телесната ни температура. А това става като ни пазят сухи в дъжд, охладени в горещините и топли в студа.

5. Бъдете чисти.

Може не всеки ден да имате достъп до душ, но това не означава, че не трябва да се поддържате чисти. Чешми, кладенци, реки, язовири или само шишето ви с вода, винаги ще намерите как да измиете калта или прахта от вас. Това ще ви освежи и повдигне бойният дух. Не е нужен час под душа, а само измиване с влажна или мокра кърпа и сапун. Бензиностанциите в това отношение са много добра алтернатива.

6. Почивайте преди да се изморите.

Добрият сън през нощта, може да ви изкара целият ден на колелото. За да почнете да карате, трябва да се чувствате готови и отпочинали. Също правете дълги почивки и през деня и то преди да сте се изморили.

7. Носете си аптечка

Наранявания могат да се случат по всяко време, включително и докато поправяте колелото. Затова имайте винаги лепенки, бинт и кислородна вода. Те са полезни неща, а не заемат място. Ако имате проблем със седалката, крем за чуствителна кожа също ще е полезен…

8. Загряване и разтягане.

Преди да се качите на колелото за по-дълъг пасаж е хубаво да загреете мусколите. Така ще предотвратите крампи, схващания и други неприятни инциденти. По време на закуската отделете няколко минути за да се разтегнете и изпукате. Вечер също.

9. Мислете положително.

Бъдете позитивни. Не мислете колко още километра остават до края на тура от първият ден. По-скоро си поставяйте постижими дневни цели или просто се наслаждавайте на каквото става. Щом сте на велотур, значи не сте на състезание и няма значение колко километра сте изминали или каква е скороста ви. Наслаждавайте се на природата около вас и че правите нещо, което малко хора изобщо си помислят. Така е. Вие сте уникални и не спирайте да си го повтаряте.


Статия от Екипа на ВелоТуринг-БГ

Ами ти? Би ли искал да бъдеш гост-блогър на Велотуринг-БГ? Ние ще публикуваме твоята… Вдъхновяваща статия… Съвет как да… Описание на маршрут… Статия да бъдем по-добри велосипедисти. Фото есе – Дайте ни един куп снимки и ни кажете малко повече за тях. Да, няколко снимки към материала винаги е добра идея. Пишете ни за да получите всички подробности около гост материалите. И благодарим предварително!

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>