Проучване на път 37, като туристически маршрут за велотуринг

Въпреки, че път 6 е най известен заради дестинация морето, към която води, преди няколко седмици имах възможността да мина част от един друг път, който е доста интересен и има възможност да стане популярен вело маршрут. Това е път 37. Тръгва от Ябланица и стига до Доспат. Освен че, прекосява почти половин България е доста разнообразен и има всички необходими елементи да достави удоволствие от карането – градове/места за настаняване на всеки 20-30 км, забележителности и сравнително не натоварен и панорамен път.

Проучен е участъка Пазарджик – Доспат.  Тъй като това е часта, където пътя навлиза и преминава през Родопа планина се характеризира с голяма денивелация – 1500м изкачване). Единствено 20-тината км. между Пазарджик и Пещера е пътя е доста натоварен. Но Батак – Беглика – Доспат освен невероятно красив, е и с нова настилка, широк банкет и слаб трафик.

Тепърва ще се организират проучвателни турове в участъците Ябланица – Етрополе – Златица (55 км.) и Златица – Панагюрски колонии – Панагюрище – Пазарджик (81 км.).

Общата дължина е път 37 е 225 км – т.е. може да се направи за 2-5 дни. Придобитата положителна денивелация посока Ябланица – Доспат е 4500м, загубената 3800. Изкачват се три превала – Златишки проход (1365м), П. колонии (1100м) и Картала (1650м). Една от най-големите неизвестни в този маршрут е Златишкият проход, затворен целогодишно и с ужасна пътна настилка. А най-големият минус е, че започва и свършва в градове без влак и преноса на велосипед е проблем или да се продължи до населено място с жп транспорт.

Google Street View галерия във Facebook групата Velo Touring BG


Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>