Проучване на път 37, като туристически маршрут за велотуринг

Въпреки, че път 6 е най известен заради дестинация морето, към която води, преди няколко седмици имах възможността да мина част от един друг път, който е доста интересен и има възможност да стане популярен вело маршрут. Това е път 37. Тръгва от Ябланица и стига до Доспат. Освен че, прекосява почти половин България е доста разнообразен и има всички необходими елементи да достави удоволствие от карането – градове/места за настаняване на всеки 20-30 км, забележителности и сравнително не натоварен и панорамен път.

[flexiblemap src=“http://velotouring-bg.org/wp-content/uploads/dospat.kml“ width=“100%“]

Проучен е участъка Пазарджик – Доспат.  Тъй като това е часта, където пътя навлиза и преминава през Родопа планина се характеризира с голяма денивелация – 1500м изкачване). Единствено 20-тината км. между Пазарджик и Пещера е пътя е доста натоварен. Но Батак – Беглика – Доспат освен невероятно красив, е и с нова настилка, широк банкет и слаб трафик.

Тепърва ще се организират проучвателни турове в участъците Ябланица – Етрополе – Златица (55 км.) и Златица – Панагюрски колонии – Панагюрище – Пазарджик (81 км.).

Общата дължина е път 37 е 225 км – т.е. може да се направи за 2-5 дни. Придобитата положителна денивелация посока Ябланица – Доспат е 4500м, загубената 3800. Изкачват се три превала – Златишки проход (1365м), П. колонии (1100м) и Картала (1650м). Една от най-големите неизвестни в този маршрут е Златишкият проход, затворен целогодишно и с ужасна пътна настилка. А най-големият минус е, че започва и свършва в градове без влак и преноса на велосипед е проблем или да се продължи до населено място с жп транспорт.

Google Street View галерия във Facebook групата Velo Touring BG