Надолу по реката…

Маршрутите по течението на големите реки, винаги са впечатлявали с гледки и природни забележитености. Не случайно ЕвроВело 6 е един от най-известните вело маршрути в Европа. При него красивите и богати на културни забележителности големи европейски градове са основен фактор за привличането на много велотуристи. Във Франция и Германия подобни маршрути се радват на голяма популярност и интерес. Затова и след като описахме Българската част на ЕвроВело 6, се зачудихме, кои други реки в България могат да предложат интересен вело маршрут. Направените маршрути, като Рудопия и Ломовете, които вървят в близост до Арда и Русенски Лом, не покриват цялата дължина на реките, но дават прекрасна възможност за посещение на забележителностите в близост до тези реки. От 30-те реки с дължина над 100 км се спряхме на още 5, които биха предложили интересен маршрут по своето протежение. При избора сме се ръководили от принципите чрез които композираме и други многодневни маршрути – лесен за следене и безопасен път, наситеност на забележителности и красива природа. Затова и макар най-дълга река Марица слезе доста надолу в избора, а на реки като Луда Камчия и Струма не достигна една идея в единият случай забележителности, а в другия безопасен път за да влязът в първите пет. Но ако идеята се развие във времето със сигурност ще намерим място и за тях.

Естествено популярноста на маршрути като София – Самоков и Своге – Мездра/Червен бряг веднага посочиха първият претендент
1. Река Искър – вече описан и с маршрут
Един маршрут от подножието на Рила планина до бреговете на р. Дунав е несъмнено интересен и с предоволната дължина от около 300 км. Още повече, че преминава през интересни природни забележителности като яз. Искър, Искърският пролом и Карлуковският карстов район. Но също така съдържа в себе си и доста сложни и опасни за велосипедисти участъци. Такива се явяват с. Пасарел – кв. Панчарево с множество тесни и натоварени с трафик завой, местност Блатата – от с. Герман до с. Негован и самият град София с Околовръстен път, началото на магистрали Тракия и Хемус, няколко участъка в Искърският пролом от Владо Тричков до Лютиброд с доста некомфортен за велосипедисти път и други. Към момента все още непроучен от нас е участъка Червен бряг – с. Байкал, където също можем да очакваме конфликтни зони.

Следващ обект за подобен вид туризъм е
2. река Осъм
Реката преминава през интересните и с етнографски комплекси градове Троян и Ловеч, както и покрай природните забележителности Деветашка пещера и Крушунски бигорни водопади. Със своите 150 км. един такъв маршрут може за два-три дни да предложи много на туристите.

Следващата река в източна посока, която не можем да подминем е
3. река Янтра – ще намери място в маршрута пресичащ България през средата
Маршрут от около 200 км., които минава през градове като Габрово и Велико Търново и е своеобразен тематичен маршрут за средновековна и възрожденска България и не на последно място на творчеството на Кольо Фичето. Но композирането на интересен и безопасен маршрут по тази река ще е проблемно по три причини – първо липсата на пътища в близост до реката между Габрово и Търново, второ – преминаването през голяма индустриална зона в района Търново – Горна-Долна Оряховица и като трето движението на реката с натовареният път Е85 и печално известният с ПТП-та гр. Бяла. Определено ще бъде предизвикателство, но пък не мислим да се отказваме от точно този маршрут.

В Южна България интереса ни привлече
4. река Тунджа
Реката преминава през Подбалканските полета на Казанлък и Твърдица до Сливен, а след това надолу през Ямбол до Одрин. Маршрута включва два големи язовира – Копринка и Жребчево, минерални бани и басейни в Павел баня, Овощник, Ягода, Сливенски минерални бани и множество антични и средновековни находки, като тракийските гробници в района на Казанлък, Ямбол и Елхово. Комбинацията на маршрута с Път 6 и Път 7 е само плюс.

5. Река Места
привлече вниманието ни, не само заради селата Рибново, Ковачевица, Лещен и Огняново и античният град Никополис ад Неструм, а също и защото може да стане в комбинация с други маршрути интересен вариант да стигнеш с велосипед до остров Тасос…

Можете да следите прогреса на проекта тук и да споделяте идеи на нашият мейл


Статия от Екипа на ВелоТуринг-БГ

Ами ти? Би ли искал да бъдеш гост-блогър на Велотуринг-БГ? Ние ще публикуваме твоята… Вдъхновяваща статия… Съвет как да… Описание на маршрут… Статия да бъдем по-добри велосипедисти. Фото есе – Дайте ни един куп снимки и ни кажете малко повече за тях. Да, няколко снимки към материала винаги е добра идея. Пишете ни за да получите всички подробности около гост материалите. И благодарим предварително!

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>