Няколко идеи за велосипедни маршрути това лято

Велотуризма е приятен начин да посетиш нови или интересни места, съчетавайки го с любим спорт и занимание, каквото е карането на колело. Градове като Априлци, Белоградчик, Копривщица или Мездра са оценили близостта на планината за практикуването на алтернативни спортове и има обозначени крос-кънтри маршути около тях. Но докато маунтин байка изисква определен ентусиазъм, опит и екипировка за да се насладиш максимално на трасето, излетният и многодневен велотуризъм изисква най-вече ентусиазъм. Може да пътувате с всеки един вид велосипед, а екипировката може да бъде от единственно портфейл и яке до палатка и къмпинг оборудване. Въпреки, че в България маркираните или обособени официални маршрути са рядкост, страната изобилства от забележителности и рядко използвани междуселски пътища между тях.

Най-популярна дестинация за велосипеден туризъм  са Родопите.

Меандрите на река Арда

Красива природа, сравнително гъсто разположени кътни селца и градчета. Още повече, че може да предложи две коренно различни изживявания в западната и източната си части. Западните Родопи са по-високи – т.е. има по-големи изкачвания, но съответно и по дълги спускания, по-гористи и диви. Истинска наслада за любителите на дивата природа. Дори за най-начинаещия не е проблем да направи за уикенда (2 до 3 дни и около 140 км) един кръгов маршрут от Велинград през Сърница, язовирите Доспат, Широка поляна, Беглика и Батак. Не ви се спи на палатка (или май не ви се носи) край някой от тези язовири, попитайте някой ваш познат рибар и веднага ще получите координатите на бунгала или къща за гости край тях. А ако не се отбиете да опитате хляба от фурната до яз. Широка поляна, значи залудо сте въртяли педалите.

Източните Родопи пък примамват с по-равният си терен и древните исторически паметници. Независимо от коя страна на река Арда между Кърджали и Ивайловград предпочетете да покарате колело, няма да съжалявате. От северната страна на яз. Студен кладенец са скалните гъби в Зимзелен и Перперикон, а от юг светилището при Татул и Вкаменената гора наблизо. Пътя от юг също така минава и по язовирната стена на яз. Студен кладенец, където е интересният Дяволски каньон. Тук също има приятна хижа, където може да се нощува. Покрай реката надолу се стига до грандиозната скала Кован кая и още по-внушителната арка на скалата в ЗМ Орешари. Двата комплекса в района – Арда и Перпера предлагат и стаи и семейни къщички за настаняване. Тук в синьото небе или на скалите наоколо могат да се видят редките за България лешояди, а повече за тях може да се научи в Центъра за наблюдение на птиците в гр. Маджарово, прекрасно място за отсядане и нощувка. Над града са селата Горно поле с няколко къщи за гости и еко ферми и Горни Главанак с уникалният за България Кромлех. Между Кърджали и Маджарово са около 100 км., които можете да преминете за 2 дни или да се върнете до Кърждали за общо 5. Ако решите да включите и обиколка на яз. Ивайловград и посещение на Римската вила Армира, перфектно ще запълните цяла седмица колоездене, без големи натоварвания и лишаване от комфорт…

Пристигане в град Копривщица

Прекрасно място за велотуризъм е и Средна гора. Невисоката планина разположена между древният Пловдив и Долината на розите е приютила градчета с възрожденски дух. Между Хисаря и Панагюрище са 60-тина км., а по-пътя са тракийските храмове и гробницата в Старосел, Красново с минералната си вода, гробницата Жаба могила до гр. Стрелча и други интересни места. На вторият ден може да се насочите към Копривщица, като ако карате само по асфалт ще трябва да се върнете до Стрелча и след двучасово изкачване към най-високата точка между двата града – местността Кулата където има скално светилище ще се спуснете бързо до гр. Копривщица. Ако предпочитате малко да покарате по черни пътища, можете да се насочите към Панагюрски колонии и от там да се отклоните по маркировката за хижа Павел Делирадев и след това към възрожденският град. Ако предпочитате да прекарате няколко дни със СПА процедури, направете маршрута на обратно и отделете заслужаващо внимание на водата, виното и историческите забележителности в гр. Хисаря. Градът на Диоклециан е и идеална база за любителите на маунтин байка. Черни пътища и пътеки водят нагоре в планината към тракийският дворцов комплекс на вр. Кози грамади, мегалитите над село Мътеница, хижите Фенера, Чивира и Средногорец и база Бело камене. За да се насладите на каране в района, природата и историята наоколо ще ви трябват поне два дни. Един за качване към Кози грамади с нощуване в някоя от хижите и един за слизане, като ако сте избрали за нощувка Бяло камене ще слезете право на гробницата в Старосел и Винарският комплекс до нея.

Белоградчишките скали и пустите пътища

Предбалкана на север от билото на Стара планина също предлага много възможности за велотуризъм. Ако сте на почивка в района на Тетевен или Рибарица, отделете един или два дни да се разходите до Шипково и минералният басейн. Разстоянието от Рибарица е 30 км., като половината е изкачване, а другата половина спускане. Ако няма да се връщате може да продължите към Чифлик, Троян, Орешак и Троянският манастир. Между Тетевен и Троянски манастир са по-малко от 70 км., пътя е приятен и с красиви гледки към билото. Все пак за Троян след Терзийско използвайте пътя през Балабанско, така ще избегнете трафика на главният път за Беклемето и може да се отбиете до някой от малките водопади наоколо – Коман, Бановски скок или Лопошница. Още по на изток можете да продължите към Априлци и скромните, но красиви Батошевски манастири. Тук пътя минава под връх Ботев, Северният Джендем и Пеещите скали, който независимо от сезона ни напомнят защо обичаме Балкана. Къщи за гости има в Стоките, Валевци и Горна Росица, а наблизо са и Севлиево и Габрово. Ако два дни са ви малко, следваща нощувка можете да направите в Боженците или Трявна. Дори да се отбиете до Етара, са 65-70 км., които не са много, но след всички превзети хълмове може вече да сте изморени. Затова ето тайна подсказка – между село Източник и Боженците има запазен и приятен за каране стар Римски път оформен като еко пътека с пейки и места за отдих. Едно такова пътешествие може да приключи в старопрестолният Търновград. А под Царева ливада се намира Дряново и Дряновският манастир. Дали ще карате велосипеда до Дряново и Велико Търново или ще хванете влака усещането, колко е красиво всичко наоколо е еднакво.

Някога е бил “Нови” хан(а)

Макар че, цяла седмица на път с колелото звучи прекалено авантюристично и изморително, при правилно разпределение на времето и километрите по маршрута е не само възможно за цялото семейство, но и много по-приятно от “почивката” на едно място. Ще се забавлявате, ще бъдете активни, ще посетите различни забележителности. Все пак, ако предпочитате да започнете вашите велопътешествия с нещо по кратко и лесно, направете неделен излет до близка до вас забележителност или интересно селце. Такива около София са Клисурският и Дивотинския манастири до Банкя, язовирите Искър и Огняново, селата Железница, Ковачевци и дори Белчин на юг и Байлово, Стъргел и Елешница на изток и север. Но както казахме в началото при толкова много интересни места и пътища избора на дестинация е ограничен само от вашето желание за приключения.


Статия от Оги Стоянов

Велотурист и създател на сайта. Повече за мен и пътешествията ми – в моя блог

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>