На фестивал с колело… попътно

5 фестивала и 5 съвета за фестивален вело туризъм

Да посетите някои от зелените и танцови фестивали с колелото, изобщо не е лоша идея. Ще покажете, че сте еко съпричасни, ще спестите въглеродните емисии от автомобила, ще спестите някой лев от бензин или автобусен билет и не на последно място – ще посетите интересни места преди и/или след фестивала. Да не говорим, че физическата активност по време велосипедирането, не само няма да ви измори за танците, а напротив ще влее сили и настроение.
Ето някои фестивали, които можете да направите цел на вело пътешествие:

Античен Фестивал „Диоклецианополис“
Фестивала ще се проведе в гр. Хисаря от 29 до 31 май. Ще бъдат представени и пресъздадени сцени от античният живот в римският град. Определено гледка и атмосфера, която не е за изпускане. До Хисаря може приятно да се кара колело по пътя Златица/ЖП гара Копривщица – Копривщица – Стрелча – Хисаря за ден-два или от София през Вакарел – Панагюрище – Стрелча и Пловдив през яз. Пясъчник.

Фестивала на дивите цветя в Родопите
Едноседмичният фестивал се провежда в селата Смилян, Могилица и Горна Арда от 20 до 28 юни. Дори само разходка с колело между тях си заслужава и гледките и местата. Като част от фестивала има и организиран двудневен велотур Изворите на Арда

Националният фолклорен събор “Рожен”
За пътуване до една от най-красивите поляни в средата на Родопите с колело има много възможности. За ден от Асеновград през Чепеларе или попътно от Триград и Широка лъка. А след фестивала едно незабравимо спускане през Лъки или Момчиловци – Баните. Фестивала е от 17 до 19 юли.

УЗАНА ЕКО ФЕСТ
или познатият ни Узана Поляна Фест от 24 до 26 юли над Габрово събира зелени и иновативни хора за обмен на идеи, презентации и весели шумни вечери. Пътуване с колело от Троян, Велико Търново или Трявна и посещение на места като Троянски и Батошевски манастир, Дряново и Дряновският манастир с пещерата Бачо Киро, както и историческите Трявна и Боженците. И ако изкачването до Узана по живописният път от Габрово с колело може за някои да е предизвикателство, приемете, че истинското предизвикателство ще бъде спускането по изпълненото с завои 20 км. трасе.

Беглика Фест
Известният фестивал отново е на едно от най-красивите места в Родопите. В края на август от 27 до 30 отново ще предложи хубава музика и весело прекарване. А и стигането до него с колело не е проблем. Намира се по средата на пътя Батак – Доспат – един от най-приятните и препоръчвани от нас излетни маршрути. А ако сте любител на маунтин байка, можете да ползвате трасето на Рудопия за да стигнете от Велинград или Триград.

Това са нашите предложения за вело фестивален туринг, а ето и няколко съвета:

1. Проверете дали има допълнителна информация за пристигането и настаняването на събитието. Не са много фестивалите, които могат да осигурят специално място и охрана за велосипед. Инициативи като тази на Wrong Fest 2015 са възможни заради близоста до големият град.

2. Пътувайте с малък багаж. Въпреки, че ще прекарате няколко дни на път и на самият фестивал, не носете много багаж. Инвестирайте в дисаги, за да нямате болки в гърба и раменете, когато дойде време за танци. Ако ще бъдете на фестивала с приятели тръгнали с автомобил, дайте част от багажа си на тях, за да ви тежи. Най-малкото докато карате велосипед, няма да имате нужда от носии, костюми, грим или фосфоресциращи пръчки и гривни… Или имате!?

3. Планирайте целият маршрут внимателно. Не искаме да обвините нас, че сте пристигнали твърде късно и сте изпуснали събитие или група, заради която сте решили да посетите фестивала, но сте объркали пътя и сте закъсняли. Направете си карта с инструкции от Гугъл мапс, направете списък с местата през които минавате.

4. Не се претоварвайте. За няколко дни на път, направете кратки и умерени отсечки. Уверете се че имате достатъчно време и малко километри за да стигнете. Спирайте често, хранете се добре, пийте достатъчно течности. И под течности имаме предвид вода. А и за многодневните преходи е хубаво да проучите и малките хотелчета или къщи за гости по пътя – едно меко легло и душ преди фестивала няма да е излишно 🙂

5. Направете го с приятели. Направете го Приключение. Разговорите, шегите, взаимопомощта по време на пътя ще го превърне от пътуване от точка А до точка Б в приятно изживяване с тайфата за което дълго ще си спомняте и като спомен ще остави по дълбок спомен от самият фестивал.

 


Статия от Оги Стоянов

Велотурист и създател на сайта. Повече за мен и пътешествията ми – в моя блог

Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>