На фестивал с колело… попътно

5 фестивала и 5 съвета за фестивален вело туризъм

Да посетите някои от зелените и танцови фестивали с колелото, изобщо не е лоша идея. Ще покажете, че сте еко съпричасни, ще спестите въглеродните емисии от автомобила, ще спестите някой лев от бензин или автобусен билет и не на последно място – ще посетите интересни места преди и/или след фестивала. Да не говорим, че физическата активност по време велосипедирането, не само няма да ви измори за танците, а напротив ще влее сили и настроение.
Ето някои фестивали, които можете да направите цел на вело пътешествие:

Античен Фестивал „Диоклецианополис“
Фестивала ще се проведе в гр. Хисаря от 29 до 31 май. Ще бъдат представени и пресъздадени сцени от античният живот в римският град. Определено гледка и атмосфера, която не е за изпускане. До Хисаря може приятно да се кара колело по пътя Златица/ЖП гара Копривщица – Копривщица – Стрелча – Хисаря за ден-два или от София през Вакарел – Панагюрище – Стрелча и Пловдив през яз. Пясъчник.

Фестивала на дивите цветя в Родопите
Едноседмичният фестивал се провежда в селата Смилян, Могилица и Горна Арда от 20 до 28 юни. Дори само разходка с колело между тях си заслужава и гледките и местата. Като част от фестивала има и организиран двудневен велотур Изворите на Арда

Националният фолклорен събор “Рожен”
За пътуване до една от най-красивите поляни в средата на Родопите с колело има много възможности. За ден от Асеновград през Чепеларе или попътно от Триград и Широка лъка. А след фестивала едно незабравимо спускане през Лъки или Момчиловци – Баните. Фестивала е от 17 до 19 юли.

УЗАНА ЕКО ФЕСТ
или познатият ни Узана Поляна Фест от 24 до 26 юли над Габрово събира зелени и иновативни хора за обмен на идеи, презентации и весели шумни вечери. Пътуване с колело от Троян, Велико Търново или Трявна и посещение на места като Троянски и Батошевски манастир, Дряново и Дряновският манастир с пещерата Бачо Киро, както и историческите Трявна и Боженците. И ако изкачването до Узана по живописният път от Габрово с колело може за някои да е предизвикателство, приемете, че истинското предизвикателство ще бъде спускането по изпълненото с завои 20 км. трасе.

Беглика Фест
Известният фестивал отново е на едно от най-красивите места в Родопите. В края на август от 27 до 30 отново ще предложи хубава музика и весело прекарване. А и стигането до него с колело не е проблем. Намира се по средата на пътя Батак – Доспат – един от най-приятните и препоръчвани от нас излетни маршрути. А ако сте любител на маунтин байка, можете да ползвате трасето на Рудопия за да стигнете от Велинград или Триград.

Това са нашите предложения за вело фестивален туринг, а ето и няколко съвета:

1. Проверете дали има допълнителна информация за пристигането и настаняването на събитието. Не са много фестивалите, които могат да осигурят специално място и охрана за велосипед. Инициативи като тази на Wrong Fest 2015 са възможни заради близоста до големият град.

2. Пътувайте с малък багаж. Въпреки, че ще прекарате няколко дни на път и на самият фестивал, не носете много багаж. Инвестирайте в дисаги, за да нямате болки в гърба и раменете, когато дойде време за танци. Ако ще бъдете на фестивала с приятели тръгнали с автомобил, дайте част от багажа си на тях, за да ви тежи. Най-малкото докато карате велосипед, няма да имате нужда от носии, костюми, грим или фосфоресциращи пръчки и гривни… Или имате!?

3. Планирайте целият маршрут внимателно. Не искаме да обвините нас, че сте пристигнали твърде късно и сте изпуснали събитие или група, заради която сте решили да посетите фестивала, но сте объркали пътя и сте закъсняли. Направете си карта с инструкции от Гугъл мапс, направете списък с местата през които минавате.

4. Не се претоварвайте. За няколко дни на път, направете кратки и умерени отсечки. Уверете се че имате достатъчно време и малко километри за да стигнете. Спирайте често, хранете се добре, пийте достатъчно течности. И под течности имаме предвид вода. А и за многодневните преходи е хубаво да проучите и малките хотелчета или къщи за гости по пътя – едно меко легло и душ преди фестивала няма да е излишно 🙂

5. Направете го с приятели. Направете го Приключение. Разговорите, шегите, взаимопомощта по време на пътя ще го превърне от пътуване от точка А до точка Б в приятно изживяване с тайфата за което дълго ще си спомняте и като спомен ще остави по дълбок спомен от самият фестивал.

 


Коментирай, сподели опит, разкажи история

Loading Facebook Comments ...

Speak Your Mind

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>