За Вело Туринга

Велотуризмът и/или Вело Туринга не е спорт и няма състезателен характер. Това е туристическо или експедиционно пътуване към или между природни и културни забележителности с велосипед по подходящ за целта път, в повечето случай асфалтов от републиканската пътна мрежа. Пътуването може да бъде от един до няколко дена, а при експедиционно пътуване дори години. Можете да го практикувате сами или с приятели, или да участвате в организирани турове на туристически фирми или клубове.

В зависимост от продължителноста на тура можем да ги разделим условно на:

  1. Еднодневни вело излети – обикновенно излети между 60 и 120 км., между две точки за транспортиране или кръгов около населеното място използвано за изходна точка. Багажа за такива турове се свежда до връхна дреха за дъжд и евентуално суха храна за обяд в малка раница на гърба… Често такива турове включват освен асфалтови пътища и черни и горски пътища.
  2. Двудневни (Уикенд) турове – Турове с междинна точка за преспиване. Могат да бъдат от 80 до 180 км. Обикновенно обхващат почивни или празнични дни. Преспиването може да е на палатка, хижа, къща за гости или хотел. Дават възможноста за разглеждане на повече забележителности или осъществяването на тематичен тур. Багажа за такъв тур може да се събере в дисаги между 25 и 40 литра вместимост. Използването на раница за гърба не е препоръчителна.
  3.  Многодневни турове – Турове над 3 дни се смятат за многодневни. Обикновенно на такива турове се изминават над 300 км. Багажа необходим за няколко дни, включва дрехи, храна и необходимите за приготвянето и съдове, спални принадлежности, понякога дори палатка. В такива турове не рядко са необходими дисаги над 40 литра и дори предни такива, в зависимост от избраният начин на логистика и маршрут.

DSC01704
Тук при описания на маршрутите сме добавили и класификация в зависимост от натоваренноста и наклоните, които трябва да се преодоляват.

  • Леки – Турове на къси дистанции и без голями денивелации за преодоляване. Пътя е удобен и безопасен за велосипеди
  • Умерени – Маршрути с “нормално” натоварване, каране за деня около 60-90 км., като се включват и изкачване на наклони до 8%.
  • Трудни – Обикновенно маршрути с места за нощувка на големи дистанции, със неподходяща за велосипед пътна настилка или големи положителни наклони за преодоляване.

Последно можем да разделим туровете и в зависимост от взетата или необходима екипировка:

  • Супер леко екипирани – Освен велосипеда, якето на гърба и портфейла, няма друга екипировка. Храненето е в крайпътни заведения, нощувката в хотели, мотели или хостели.
  • Леко екипирани – Обикновенно взетата екипировка се изчерпва с комплект дрехи, необходими за дните на тура и инструменти за поправка на велосипеда. Храненето и нощувката отново е на места по пътя.
  • Пълно екипирани – Взето е всичко необходимо, за да осигури комфорта, храната и нощувката на велосипедиста. Това включва дрехи, храна, съдове за приготвянето ѝ, палатка. Велосипедиста е напълно независим.
  • Експедиционно екипирани – Към пълната екипировка се добавят и специфична такава, тъй че да се се осъществи целта на тура. Това често включва продължителна независимост – както от към храна, така и резервни части, преминаването през определен терен или местност – планини, реки, морета – често комбинирани с пешеходни пасажи или плаване с каяк например, рекламни и промоциални материали целящи да запознаят други хора с целта или благотворителната кауза на тази експедиция.

Независимо обаче, какъв маршрут ще изберете ден или пет, със или без багаж, целта на Вело Туринга е да успеем да се насладим на красивата си страна и нейните забележителности карайки велосипеда си.

Може да научите повече за научите повече за велотуризма от нашата презентация, която може да изтеглите (Download) или да ни поканите да я представим пред участници в инициативи или местни и областни организации и представители.